Diari La Veu del País Valencià
Els nínxols buits de la Vall d’Uixó, la corruptela per a obtindre vots

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó (la Plana Baixa) ha constatat que el nínxol número 46 del cementeri estava buit i amb nom fals, el mateix que s’espera que ocórrega amb el nínxol 106, que s’obrirà pròximament. Això ratificaria que l’anterior govern local del Partit Popular hauria alterat l’ordre d’enterrament fixat per l’ordenança en favor de terceres persones per a obtindre rèdit electoral, un fet qualificat per un jutge com a “corruptela”.

Les sospites van sorgir a la fi de 2015, quan el PSPV, amb Tania Baños al capdavant, va guanyar les eleccions i va rellevar l’anterior equip de govern del Partit Popular, una legislatura en la qual primer va ser alcaldessa l’actual presidenta del PPCV, Isabel Bonig, i després Óscar Clavell, actualment diputat popular al Congrés. El nou equip municipal va aprovar una comissió d’investigació per a dilucidar si efectivament dos nínxols del cementeri municipal, que havien d’haver sigut ocupats durant l’època en què Clavell va ser alcalde, es trobaven buits.

L’enterrament “fictici” s’hauria produït per a alterar l’ordre que, segons l’ordenança municipal, ha d’assignar-se “per rigorós torn de dalt a baix prenent com a referència el moment de l’avís als serveis administratius” i beneficiar així el següent. Presumptament, aquestos fets es van dur a terme per a beneficiar familiars del difunt relacionats amb l’alcalde, perquè fóra enterrat en un lloc més accessible i no en el més alt del mur corresponent.

Després d’obrir la comissió d’investigació, el consistori va traslladar a la justícia els fets, però la Fiscalia, en un primer moment, va ordenar arxivar la causa en al·legar “falta de documentació”, segons han explicat a EFE fonts municipals. Posteriorment, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 3 de Nules també va sobreseure l’assumpte en novembre de 2017 en considerar que les autoritzacions d’enterrament que es van presentar davant el jutge “són, sense cap dubte, nul·les de ple dret perquè es van dictar prescindint del procediment d’adjudicació per ordre correlatiu però no aconsegueixen la gravetat grollera exigida” per a iniciar el procediment penal.

Segons l’acte de sobreseïment, aquesta gravetat no es produeix “al marge de la situació grotesca de la invenció d’un nom fals d’enterrament en el nínxol 46 per a ocultar la irregularitat, entenent que el salt d’un lloc d’enterrament a un altre, un o dos llocs més a baix per a comoditat dels familiars d’un difunt enfront d’un altre pot considerar-se una corruptela o irregularitat sancionable administrativament i política però no abasten la qualificació d’arbitrarietat flagrant que haja causat la lesió d’un dret o interés col·lectiu que meresca la intervenció de la jurisdicció penal”.

Així doncs, el jutjat reconeix que “no hi ha cap dubte respecte que existeixen indicis que no es va acatar aquesta ordenança en l’assignació dels nínxols corresponents als difunts i que sí que es va alterar aquesta ordre”, però els fets no arriben a l’àmbit del dret penal. El consistori, no obstant això, sí que va obtindre l’autorització per a obrir aquestos nínxols que se sospitaven falsos i aquest dilluns es va dur a terme la primera de les obertures que va constatar que no hi havia ningú enterrat al nínxol 46 i que el nom que figurava en la làpida, Aitor Iureta Oteiza, va ser inventat.

Pròximament s’obrirà el segon dels nínxols, el 106 (ja en la part nova del cementeri), en el qual ni tan sols consta nom o làpida, simplement està segellat. L’equip de govern ha lamentat que és “una burla” que Óscar Clavell “no haja donat explicacions públiques sobre aquest assumpte” i ha demanat “responsabilitats polítiques” per “utilitzar un tema tan sensible i perjudicar tantes persones per beneficiar uns pocs” a canvi d’un presumpte rèdit electoral.

Comparteix

Icona de pantalla completa