Diari La Veu del País Valencià
Podem València supedita la confluència amb EUPV al fet que Maria Oliver encapçale la llista

VALÈNCIA. El 10 de gener tindrà lloc la pròxima reunió entre Podem i EUPV de cara a les eleccions municipals de maig a la ciutat de València. L’objectiu és continuar desenvolupant la possible confluència entre ambdues formacions, com també s’està plantejant a nivell autonòmic. Però, des de Podem València ja s’ha ficat una condició inamovible: Maria Oliver –guanyadora de les primàries en la formació morada– encapçalarà la llista de la confluència. Respecte a la resta de candidats a la llista electoral per a les municipals, Podem sembla disposat a negociar, però la cap de llista és ara per ara “irrenunciable”.

“El debat és el programa, no la llista”, han apuntat des de Podem València aquest dimecres per a mostrar la seua disponibilitat a negociar, en un acte on han presentat el projecte ‘Pensant València’ per a repensar el model de ciutat i elaborar un document base per al seu programa electoral. En aquestos moments, Podem i EUPV estan “en procés de confluència” i ja “s’han establit grups de coordinació”, tot i que Joan Cebolla, secretari d’Anàlisi Polític a Podem, ha indicat que encara estan en una negociació “incipient”. “Evidentment, amb EUPV pensem que tenim molts punts en comú i per això plantegem que és molt fàcil que isca la confluència”, ha destacat Oliver, però ha recordat que “això no vol dir que estiguem supeditats o esperant-los” per a presentar-se a les eleccions, ja que “podem anar perfectament a soles, tenim potència, capacitat i energia de sobra per a fer-ho; no esperarem ningú”.

Podem vol traslladar la seua marca estatal també a l’àmbit municipal i, en eixe sentit, des de la formació han deixat clar que el nom de Podem ha d’aparéixer en la llista amb què es presenten als comicis de la ciutat de València. En les eleccions de 2015, la formació morada es va presentar juntament amb altres col·lectius i moviments socials a través de la marca València en Comú, amb la qual van obtindre tres regidors a l’hemicicle municipal. Així doncs, el 15 i 22 de gener la plataforma ciutadana València en Comú haurà de decidir quin és el seu camí a seguir davant les eleccions municipals, tot i que el més probable és que no es presenten de forma paral·lela a Podem, ja que ambdues formacions coincideixen en un 90% en la seua militància. “Podem es presenta a les eleccions municipals independentment del que decidisca València en Comú”, ha expressat Oliver, qui ha subratllat que “Podem té la seua ruta, metodologia i les seues cares ja triades (en les primàries)”.

Oliver també ha aprofitat la presentació de la iniciativa ‘Pensant València’ per a recordar els tres anys i mig que porten treballant a l’Ajuntament de València, a través de la marca València en Comú. Un temps en què, segons la regidora, han “portat de forma discordant la veu de la ciutadania” a les institucions municipals. Al respecte, ha ressaltat la postura de la seua formació sobre temes urbanístics, com ara la seua demanda de paralitzar l’ampliació de l’autovia V-21, d’entrada a València des de Barcelona, o el replantejament sobre el model de ciutat. Així mateix, ha subratllat algunes mesures fomentades pel seu grup municipal al govern de la Nau, com, per exemple, les mesures de participació ciutadana o la millora de les escoletes municipals.

Un projecte col·lectiu per a pensar la ciutat

Des de la formació morada s’ha explicat que quan es tanque la confluència amb EUPV, s’establirà el programa electoral i, en eixe sentit, una de les fonts fonamentals serà el document que sorgisca del projecte ‘Pensant València’, que previsiblement estarà acabat en març. Aquesta iniciativa s’ha plantejat com una reflexió sobre la ciutat de València per a establir un disseny “viable i sostenible” que vaja més enllà d’una legislatura i que es puga concebre com un projecte a mitjà o llarg termini, fins a deu anys, han indicat. Amb l’objectiu de formular aquest disseny conjunt, des de Podem han fet una crida al sector públic i privat, al món acadèmic, a la societat civil i als moviments i a activistes socials perquè facen les seues propostes i participen activament a través de la pàgina web de ‘Pensant València’.

Els eixos principals sobre els quals treballaran els diferents equips coordinats són mobilitat, sostenibilitat i medi ambient; urbanisme i habitatge; polítiques socials; cultura; educació; migracions i refugi; model productiu, i fiscalitat municipal. Al respecte, Joan Cebolla ha indicat que “no volem una ciutat que siga més còmoda per al turista que per al resident”. Tots aquestos eixos tindran quatre línies transversals, que seran la ciutat feminista i amable; les estratègies de remunicipalització de serveis; la participació ciutadana, i la gestió municipal i les seues competències.

Des de la formació morada han explicat que volen “ser dinamitzadors però no acaparar tot el procés”. Per això, en eixe sentit, volen que els diferents actors socials intervinguen i després realitzar unes “propostes concretes, fàcilment comprensibles i executables”, encara que siga en diverses legislatures, ha indicat Pau Martín, coordinador de l’àrea de sostenibilitat i medi ambient de Podem. Per la seua banda, Ana Bedrina, secretària de comunicació de la formació, ha dit que han optat per les ferramentes telemàtiques per a facilitar la participació i també perquè la ciutadania puga fer un seguiment de les propostes i el projecte ‘Pensant València’ “no siga només un anunci públic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa