Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol assegura que no es donen les circumstàncies per a demanar a Europa que no s’importen cítrics de Sud-àfrica

La ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha avançat que per a demanar a la Comissió Europea l’aplicació de caràcter urgent de la clàusula de salvaguarda perquè no s’importen cítrics procedents de Sud-àfrica es necessita que es donen unes circumstàncies que encara no s’han donat al mercat estatal. “Aquesta clàusula es pot activar si es donen les circumstàncies previstes en l’article 34 de l’Acord d’Associació Econòmica de la Unió Europea amb la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud. La Comissió Europea podria iniciar una investigació, però caldria avaluar amb dades objectives que l’entrada de cítrics de Sud-àfrica fa que baixen les vendes, pèrdues d’ocupació… Si es confirmaren aquestos extrems, es podrien introduir contingents aranzelaris, però és necessari mirar un conjunt d’indicadors per a realitzar aquesta sol·licitud de salvaguarda”, ha explicat Calviño al Congrés després d’una interpel·lació del diputat de Compromís al grup mixt, Joan Baldoví.

Calviño ha sigut l’encarregada de respondre a Baldoví, ja que el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, estava encara a Brussel·les en la reunió per al repartiment de les possibilitats de pesca de la flota comunitària en 2019. La ministra d’Economia ha reconegut que està “seguint de prop la situació i treballant estretament amb la Unió Europea per a buscar solucions que alleugen la situació dels agricultors de cítrics”. D’aquesta forma, Calviño ha avançat que representants del Ministeri d’Agricultura es reuniran amb tots els representants del sector en el Departament on es tractaran totes les propostes i alternatives. “El govern [espanyol] no és alié ni sord a les dificultats que travessa el camp i els productors de cítrics”, ha insistit.

Indignació dels agricultors valencians

Per part seua, Baldoví ha assenyalat que els agricultors demanen “poder viure amb dignitat”, per la qual cosa sol·liciten al govern espanyol que demane l’aplicació de salvaguarda amb caràcter “urgent” perquè les importacions de clementines i taronges han afonat la campanya valenciana i estan causant un “greu prejudici” a la indústria estatal, al sector citrícola, així com als jornals perduts que es produiran.

Baldoví ha reiterat la “profunda indignació” que hi ha entre els agricultors valencians, que dimecres van eixir als carrers arreu de tot el territori a protestar per la situació que travessen. Respecte a la reunió d’aquest dijous amb els representants d’Agricultura i del sector, Baldoví confia que s’arribe a “mesures concretes” per a alleujar la situació i s’escometen mesures de “forma urgent per a solucionar aquest problema”.

D’aquesta forma, Baldoví ha assenyalat que algunes mesures que es poden implementar és que es renegocien els tractats internacionals perquè hi haja reprocitat, que els cítrics que entren a Europa passen un tractament adequat de fred per a evitar que entren plagues o que hi haja més rigorositat en el control fitosanitari. A més, opta pel fet que per a eixir d’aquesta situació s’habilite un pressupost per a retirar fruita del mercat i que vaja a suc o a la distribució de forma gratuïta, però a un preu que cobrisca els costos de producció dels agricultors.

Comparteix

Icona de pantalla completa