Diari La Veu del País Valencià
Les cases valencianes són les més eficients de l’Estat en matèria energètica

Les llars valencianes són les més eficients en matèria energètica de l’estat espanyol. Així, obtenen una puntuació de 6,61 sobre 10, segons els resultats de l’última edició de l’índex d’eficiència energètica en la llar de la Fundació Naturgy. El País Valencià està seguit de Catalunya, amb un 6,57; de Cantàbria, amb un 6,52, i d’Andalusia, Aragó i Múrcia, amb una puntuació de 6,5.

Les llars podrien reduir un 27,4% les seues factures energètiques amb millores en els seus hàbits i en equipament. En l’àmbit estatal, aquesta disminució permetria un estalvi econòmic de 4.352 milions d’euros a l’any i s’evitaria l’emissió de 14,7 milions de tones de CO2, les mateixes emissions que realitzen 4,8 milions de turismes a l’any, el 21% del parc mòbil existent. L’energia susceptible de ser estalviada representa quasi 50.000 gigawatts hora (GWh), l’equivalent al 18% de la demanda elèctrica total de l’Estat en 2017.

El director general de la Fundació Naturgy, Martí Solà, assenyala que amb aquesta nova edició de l’estudi “es constata que l’eficiència i l’estalvi energètic estan cada vegada més presents en la nostra vida quotidiana”. L’índex també reflecteix que les llars espanyoles tenen un major potencial d’estalvi energètic en equipament, amb un 43,3%, i en calefacció, amb un 25,3%, i que són inferiors els percentatges en il·luminació, 20%; aire condicionat, 18,3%, i aigua calenta, amb un estalvi potencial del 13,7%.

Així mateix, l’estudi de la Fundació Naturgy conté un índex global d’eficiència energètica estatal, que avalua l’equipament, control, manteniment i cultura de les llars en una escala del 0 al 10. En aquesta edició, l’índex se situa en 6,46 punts, un 1,1% més que en la passada edició i que suposa la primera vegada des de 2011 que aquest indicador registra una millora.

Les mesures que més han millorat són la utilització de programes curts a la rentadora, l’increment de bombetes eficients i l’augment de coneixement d’estalvi per ajust de potència, encara que destaca que encara queda recorregut en els equips en standby, la reducció d’eixida d’aire en les finestres i la utilització simultània d’electrodomèstics.

Així mateix, l’estudi constata que les bombetes led ja són les més habituals en els habitatges (39%), seguides de les de baix consum (34%), les halògenes (12%), les incandescents (9%) i les fluorescents (5%).

Comparteix

Icona de pantalla completa