Diari La Veu del País Valencià
El Botànic trau endavant la llei d’acompanyament malgrat el distanciament de Podem

El ple de les Corts ha donat llum verda aquest dimecres a la coneguda com a llei d’acompanyament als Pressupostos de 2019, amb el vot a favor del PSPV, Compromís i Podem, que ha marcat les seues diferències amb els seus socis, als quals ha acusat de “sacrificar” el seu programa per a “no agitar les aigües” de cara a l’any electoral, a la qual cosa els socialistes han respost que “ser de Podem no és garantia de tindre raó”.

La Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat ha sigut rebutjada pel PPCV, que la considera “sectària, fosca i perversa”, i Ciutadans, tot i que ha pactat durant la tramitació algunes esmenes, com ara la que permet obrir a organismes autònoms la gestió dels ports de la Generalitat i garantir la reinversió en cadascun d’ells del 40% dels ingressos per taxes. Tots dos partits han defensat, sense èxit, les seues propostes per a rebaixar impostos.

Podem ha deixat clar en el debat que continua pensant que a la llei li falta “ambició” i ha subratllat que aquest ha sigut l’any amb més esmenes “vives” de la formació per al debat en ple –totes elles han sigut rebutjades–. Ha retret als seus socis que “quan cal marcar el rumb per a 2019 i anys posteriors, quan es parla del futur del Botànic, queden sense aprovar qüestions fonamentals”. Al seu judici, “alguns grups han preferit sacrificar el seu programa electoral, el seu ideari” per “pragmatisme electoral”.

Montiel ha assegurat que no entén la postura respecte a la gestió de residus ni el rebuig a la taxa sobre begudes ensucrades: “No sabem si ací alguns s’han entregat al lobby del sucre o estan fent càlculs electorals”, ha apuntat i ha criticat també la modificació de la llei de ports malgrat els canvis pactats per a assegurar el control públic: “No entenem que es vaja a generalitzar un sistema de ports autònoms que necessitava d’un debat integral, complet”.

La portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, ha qüestionat que Podem vulga que el seu grup es limite a dir que sí a totes les seues esmenes: “Vostés són Podem, nosaltres Compromís; som diferents, tenim coses diferents a dir, matisos”, ha dit, per a defensar el treball amb “sentit comú” que realitzen des del Consell.

Crítiques dels populars a À Punt

La portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, ha titllat de “barbaritat” que es vaja a eliminar temporalment el límit de despesa en personal en À Punt quan un informe de la Sindicatura de Comptes adverteix de possibles irregularitats en les contractacions, com també ho és, ha prosseguit, “el que han fet amb els ports amb l’ajuda de Ciutadans” regulant “per la porta de darrere un tema tan important”. “Garanteix que l’elefant ha tornat a guanyar”, ha assegurat.

D’altra banda, el diputat de Ciutadans Tony Woodward ha lamentat que el Botànic “no vulga baixar els impostos a tots els valencians que va vindre a rescatar” i ha assegurat que no es cansaran de proposar que tots els ciutadans paguen menys impostos”. “La pròxima llei d’acompanyament, la de 2020, aconseguirà eixa tan desitjada reforma fiscal que possibilite la baixada d’impostos, l’eliminació del de successió i donacions per a sempre a la Comunitat”, ha subratllat.

Comparteix

Icona de pantalla completa