Diari La Veu del País Valencià
Improasistencia, l’associació valenciana que duu el teatre als hospitals, tanca per motius econòmics

L’associació Improasistencia, fundada per l’actor i mim Carles Castillo junt amb la seua germana, Amparo Castillo, tanca les portes davant de la inviabilitat econòmica. L’entitat es dedicava a apropar el teatre als pacients oncològics i mentals de diversos centres sanitaris i realitzava tallers sobre el suport a malalts i familiars a través de les arts escèniques.

Aquest dijous Carles Castillo anunciava que l’associació cessava l’activitat als hospitals, on, a través dels voluntaris d’Improasistencia Teatro Con Corazón, el col·lectiu acompanyava les persones ingressades i els seus familiars als centres sanitaris. L’actor i membre de la companyia l’Om Imprebís agraïa a través de les xarxes socials “les persones i entitats que han cregut en el projecte i ens han donat suport des del principi així com tots els voluntaris que han compartit amb nosaltres aquesta meravellosa experiència”.

L’activat d’acompanyament i suport a malalts que desenvolupa Improasistència es dóna arreu del món i fa poc més de deu anys Castillo va decidir dur-la a València. “Aleshores, Payasospitals feien una feina fantàstica amb els xiquets i no tenia cap sentit fer una cosa igual, així que vaig pensar en els adults”, explicava l’actor a Diari La Veu. L’associació comptava amb diversos col·laboradors vinculats amb les arts escèniques els quals, junt amb el personal sanitari, duien endavant projectes de suport a pacients ingressats i als seus familiars. Així, al llarg d’aquesta dècada, l’entitat va dur a terme la seua acció a l’Insitut Valencià d’Oncologia i als hospitals Arnau de Vilanova i Pare Jofré a València. D’aquesta experiència assistencial va nàixer el grup Cordura Teatre fa cinc anys, moment en què la Diputació de València “ens va donar suport econòmic per a dur a terme el projecte”, assegurava Castillo.

L’objectiu d’Improasistencia era oferir una atenció continuada en el temps a través de la tècnica de la improvisació teatral amb què, partint del diagnòstic mèdic, es tractava d’oferir una millor qualitat de vida als malalts. “Als hospitals vàrem fer una feina fantàstica”, recordava l’actor, “però no ens ajuden en res, ni l’Ajuntament, ni la Diputació ni la Conselleria de Sanitat”, lamentava el fundador de l’associació. De fet, per a continuar a la seu de Quart de Poblet (l’Horta Oest) “vam demanar un crèdit personal”, va lamentar.

Fa una dècada l’associació va demanar una subvenció “que vam rebre” per a iniciar l’activitat assistencial. Tanmateix, Improasistencia va tancar i va tornar a reobrir les seues portes per a seguir desenvolupant l’activitat als centres sanitaris i organitzar tallers tant a la seu del col·lectiu com a altres poblacions. “Fa dos anys vam fer a Llíria una setmana cultural sobre ecoassistència, unes jornades per a les quals vam rebre suport econòmic”, però, “era una subvenció per a fer eixa activitat concreta”, advertia Castillo.

“Açò no és futbol. No interessa i sembla que no té importància”, lamentava l’actor, qui advertia a aquest diari que l’associació “no funcionava per a guanyar diners” sinó per a donar un servei a la societat apropant el teatre als malalts i treballant amb persones amb diversitat funcional i mentals. Carles Castillo retreia que els nous governs arribats en 2015 no hagen cregut en el projecte: “Ha sigut pitjor”, criticava. “Ni tan sols l’Ajuntament de Quart de Poblet, a qui vam demanar ajuda per a fer front a les despeses d’aigua i llum de la seu, però res”, assenyalava. Així doncs, sense suport econòmic de les institucions es feia inviable mantindre en funcionament l’associació sense ànim de lucre, sostenia el fundador d’Improasistencia.

Comparteix

Icona de pantalla completa