Diari La Veu del País Valencià
El ple de Castelló de la Plana acorda la destitució de la vicealcaldessa Ali Brancal

El ple de l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha decidit aquest dijous aplicar el codi ètic municipal sobre la vicealcaldessa i regidora de Compromís Ali Brancal i, en conseqüència, apartar-la del càrrec. Aquesta decisió, motivada pel ‘cas dels sobres’ perquè s’investiga Brancal, ha tirat endavant amb els vots a favor de Ciutadans i el Partit Popular (PP) i l’abstenció del PSPV, socis de Compromís en l’acord del Grau. Només el partit valencianista i Castelló en Moviment, la marca de Podem a la capital de la Plana, han votat en contra.

La investigació de Brancal pel ‘cas dels sobres’ comença arran d’una querella que va presentar el PP de Castelló de la Plana contra la vicealcaldessa i també contra l’actual secretari autonòmic, Enric Nomdedéu, quan era regidor. Presumptament, haurien utilitzat recursos públics per a enviar propaganda electoral del seu partit. Amb tot, l’entorn de Brancal remarca que la querella que va presentar el PP està paralitzada als jutjats i que, per això, no correspon aplicar el ‘codi de bon govern’. A més, neguen que Brancal “estiga imputada formalment”.

El ‘codi de bon govern’ és un mecanisme del consistori castellonenc que va ser promogut per Compromís i Esquerra Unida i que insta qualsevol polític investigat a cessar en les seues responsabilitats. Però tant Castelló en Moviment com Compromís defensen que en aquesta ocasió s’ha “forçat” l’aplicació del mecanisme. La regidora de Castelló en Moviment Anna Peñalver ha denunciat que són “víctimes de [Juan José] Pérez Macián i Luis Salom [en el cas de València]” i ha alertat de la “ingovernabilitat” que suposarà l’aplicació d’aquest codi ètic sobre Brancal. Per part de Compromís, Ignasi Garcia ha lamentat que tot es basa en “una mera acusació” i que “no hi ha cap imputació formal ni judicial”. “No està imputada” és l’argument que reitera la coalició valencianista.

Totes les mirades estaven posades sobre el PSPV, ja que aquesta formació tenia la clau per a mantindre Brancal en el càrrec o fer-la caure. De fet, l’alcaldessa, la socialista Amparo Marco, va insinuar que el millor que podria passar és que Brancal fera un pas enrere. Aquest dijous a la vesprada, el socialista Rafa Simó ha indicat que la de hui ha sigut “una de les intervencions més dures que mai hauré de fer” i ha exposat que hi ha hagut “molt de debat i reflexió” sobre la postura del seu partit. Simó ha descrit el codi de bon govern com un mecanisme “desfasat i anacrònic” però ha remarcat que existeix per a “salvaguardar la imatge de l’Ajuntament com a institució”. D’una banda, ha reconegut que és “injust i ens dol l’ús partidista de la querella del PP”; de l’altra, que “cal ser conseqüent amb el que se signa”. D’aquesta manera han justificat el seu vot els socialistes. Simó també ha aprofitat per a indicar, sobre aquesta distinció entre imputat i investigat, que ens els programes electorals de 2015, així com en el Pacte del Grau, s’usen ambdós termes sense massa precisió. “El que es va signar en 2015 té conseqüències en 2018”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa