Diari La Veu del País Valencià
Torra i Sánchez acorden buscar una proposta política d’ampli suport per a solucionar el conflicte català

La Generalitat de Catalunya i la Moncloa han pactat un comunicat conjunt després de les tres trobades d’aquest dijous a la vesprada al Palau de Pedralbes, a Barcelona. Els dos executius opten per un diàleg que “vehiculi una proposta política d’ampli suport a la ciutadania catalana” després de constatar que hi ha un “conflicte” sobre el futur de Catalunya.

Així ho ha explicat la portaveu del govern català, Elsa Artadi, en una roda de premsa posterior a la trobada i també ho ha subratllat la ministra Meritxell Batet, en una altra compareixença més tard. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, han mantingut una reunió privada al mateix temps que Artadi i el vicepresident català, Pere Aragonès, s’han reunit amb les ministres Carmen Calvo i Batet. Després, tots sis s’han trobat alhora, en una imatge que l’executiu català ven com a “reunió” però l’espanyol, com a “salutació cordial”.

Els dos presidents s’han emplaçat a tornar a reunir-se en gener amb Aragonès, Artadi, Calvo i un altre membre de l’executiu de Sánchez. El text redactat conjuntament afirma que tot i les “diferències notables” sobre l’origen, naturalesa i vies de resolució, els dos executius comparteixen que cal optar per un “diàleg efectiu”. A més, advoquen perquè el diàleg siga “sense límits”, segons ha explicat Artadi. La consellera ha reiterat que tant els representants de la Generalitat de Catalunya com de la Moncloa creuen que cal “seguir avançant”.

El document també diu que l’objectiu dels dos executius és “garantir una solució” i potenciar els espais de diàleg que permeten atendre les necessitats de la societat dins del marc de la “seguretat jurídica”. Per tot això s’han emplaçat a aquesta nova reunió després de les festes de Nadal, en gener. Encara no s’ha parlat si es farà a Barcelona o a Madrid.

Plantes grogues (i roges)

L’anècdota còmica de les reunions l’han posat unes flors ponsèties. Al principi de la trobada entre Torra i Sánchez, a la taula de darrere hi havia dues plantes grogues. El cap de protocol de la Moncloa, però, hi ha afegit una ponsètia roja davant, just abans que els mitjans gràfics entraren a la sala per a agafar imatges de la reunió entre els dos presidents.

Comparteix

Icona de pantalla completa