Diari La Veu del País Valencià
Conselleria preveu 10.000 km. de tallafocs ‘ineficaços’ en tres comarques
RedactaVeu / València

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró, aprofitant el període d’informació pública que ha acabat a finals de març, ha presentat al•legacions a tres nous plans de prevenció d’incendis dissenyats per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Concretament, es tracta dels plans corresponents a les demarcacions forestals de Vall d’Alba, Requena i Crevillent, que afecten un gran nombre de municipis, ja que són d’àmbit supracomarcal.

Segons denuncia Agró en un comunicat, aquests tres plans, “per desgràcia”, també continuen amb la política de retallades en vigilància i dissuasió.

Per a Agró, la Conselleria de Medi Ambient “segueix descuidant la veritable prevenció, tal i com hem denunciat en les al•legacions”. En conjunt, es preveu gastar “vora 75 milions d’euros en l’obertura i manteniment de quasi 10.000 km de tallafocs, mentre les inversions en la prevenció de les causes dels incendis i en vigilància “són molt inferiors”.

Així, seguint la mateixa línia de plans anteriors, la Conselleria de Medi Ambient dedica les majors inversions a fer tallafocs i a l’eliminació de vegetació, “actuacions amb un greu impacte ambiental i amb una discutida i no demostrada eficàcia. Mentre es retalla la normativa de protecció ambiental i els efectius destinats a la vigilància i a la veritable prevenció”, sosté el col•lectiu ecologista.

En la demarcació de Requena, per exemple, es pretén invertir en un període de 15 anys més de 62 milions d’euros per a obrir i mantindre vora 7.000 km de tallafocs, cosa que implica el 65 % de les inversions que preveu el pla. Aquestes actuacions, que tenen un fort impacte en el medi, “són intensives en maquinària i resulten destructives per als ecosistemes que pretenen protegir”, se subratlla en la nota.

Eficàcia discutida

Agró explica que els tallafocs no són actuacions preventives “i la seua eficàcia està cada vegada més discutida” per científics i tècnics forestals. Tenim la constància reiterada que ni eviten els focs ni tampoc serveixen per parar-los en moltes ocasions. Per contra, eliminen grans quantitats de vegetació natural, afecten negativament a la fauna, danyen el sòl fèrtil i incrementen l’erosió i el risc de desertificació. Les formacions vegetals que resulten són més inflamables, més degradades i amb menor capacitat de resposta post-incendi”.

Malgrat això i “per desgràcia”, la Conselleria “segueix obrint enormes tallafocs i ignora els impactes negatius” i malgrat el fet que els articles de la Llei Forestal amb els quals pretén justificar aquestes actuacions, anomenades ZAU (Zones d’Actuació Urgent), “ni tan sols mencionen els tallafocs ni directament ni indirectament”.

Tot açò contrasta amb el fet que la majoria d’incendis, recorda AE-Agró, tenen causes humanes, especialment negligències i accidents, i ací la vigilància i la dissuasió són les que fallen.” Paradoxalment les partides econòmiques destinades a la veritable prevenció són insuficients i cada vegada es retalla més en efectius”.

Retallades de tècnics i desprotecció del bosc

Agró recorda que als darrers mesos, l’ERO de Vaersa ha fet fora a tres quartes parts dels tècnics dels Parcs Naturals, que també feien part de la funció de vigilància. S’ha retallat en normativa protectora dels espais protegits i dels ecosistemes forestals en general i continuen reduint-se efectius adreçats a prevenció. A més, recentment s’ha anunciat el tancament del punt de vigilància de Santa Bàrbara, a Pina de Montalgrao, “dintre del degoteig continu de desprotecció del bosc i desmuntatge de la prevenció”.

AE-Agró assegura que ha argumentat “detalladament tots els impactes negatius” de l’eliminació de la vegetació, alhora que ha explicat una vegada més la “necessitat d’incrementar els esforços i les dotacions” en vigilància i dissuasió.

“La insistència de la Conselleria en aquesta via equivocada d’errònia prevenció explica que el nombre d’incendis anuals no disminueix i segueix sent molt elevat, al nivell dels anys 70-80 –remarca el comunicat d’Agró-. Per això, AE-Agró reclama un canvi urgent de política de prevenció d’incendis i demanarà informació a la Conselleria pels interessos que hi ha darrere de la construcció de tallafocs i de l’ús intensiu de maquinària pesant al bosc”, conclou Agró.

Comparteix

Icona de pantalla completa