Les ajudes per a les famílies acollidores de menors tutelats augmenten un 13% en 2019

El Consell aprovarà a l'inici d'any noves prestacions per a cobrir les despeses sanitàries dels xiquets, com ara l'ortodòncia, les ulleres i el tractament psicològic
/ València
23 desembre 2018 01:00h
La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, durant la roda de premsa d\'aquest divendres.

A partir de l'any pròxim les famílies valencianes que acullen xiquets i adolescents tutelats per la Generalitat veuran incrementades les prestacions econòmiques per al sosteniment de la criança en famílies acollidores (PESC) fins a un 13% respecte a 2018.

Aquest increment, segons ha explicat la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, evidencia la "clara aposta del Consell per la criança en l'entorn familiar". La vicepresidenta ha destacat en un comunicat que, des de 2015, aquestes prestacions s'han triplicat i "s'han consolidat com un dret dels xiquets i xiquetes tutelades convertint la partida en crèdit ampliable, la qual cosa permet que les ajudes no es deixen mai de pagar". Així, en 2015, les famílies cobraven 4,5 euros per persona acollida i dia; en el cas de les educadores, la quantitat inicial era de 9 euros. Ara ambdues cobraran 15 euros en el mòdul general, que és el més baix.

L'increment dels mòduls previst per a 2019 significa que una família acollidora tant extensa com educadora rebrà 450 euros mensuals, el doble que en 2015, el triple en el cas de les famílies extenses, que són aquelles que tenen vincles sanguinis amb el xiquet tutelat. Però, a més, si es tracta d'una família monoparental, la prestació mensual s'elevarà a 540 euros i si es tracta d'un acolliment especialitzat, ascendirà a 990 euros.

Mónica Oltra ha manifestat que actualment les famílies acollidores valencianes, tant educadores com extenses, "estan rebent puntualment cada mes la prestació econòmica que li correspon segons la modalitat d'acolliment que tinguen". Així mateix, ha assegurat que el territori valencià ja se situa per damunt de la mitjana d'altres territoris de l'Estat quant a la quantia abonada per a cada tipologia d'acolliment i és l'única autonomia que fa distinció respecte a la remuneració atorgada a les famílies monoparentals.

Millores en l'acolliment

A banda de la millora de les prestacions econòmiques per a les famílies acollidores, a l'inici de l'any es va aprovar un nou decret que inclou novetats importants, com ara el reconeixement de despeses mèdiques qualificades. Aquestes ajudes cobreixen aquelles despeses que no són cobertes en la xarxa sanitària pública valenciana i sempre que aquestes superen el 25% de la prestació mensual per acolliment. La quantia en aquest concepte podria aconseguir, si fóra necessari, 10.000 euros anuals per persona menor d'edat acollida.

Aquest seria el cas de les ortodòncies, les ulleres i els tractaments psicològics o psiquiàtrics que poguera necessitar el xiquet o l'adolescent. A més, l'Administració pot avançar quantitats amb la presentació d'un pressupost.

Pujada dels mòduls

Quant a la pujada dels mòduls de les prestacions econòmiques, tant les famílies extenses com educadores enguany reben 14 euros per dia i per cada persona menor d'edat acollida, i en 2019 seran 15 euros per dia, és a dir, 450 euros mensuals.

A més, des d'enguany es preveuen les situacions d'acolliment en famílies monoparentals, que tenen una prestació 16 euros per dia, i que en 2019 serà de 18 euros, de 450 euros a 540 euros al mes.

Les famílies amb xiquets acollits amb un grau de discapacitat o diversitat funcional igual o superior al 33% reben enguany 16 euros per dia i per cada persona menor en acolliment, i passaran en 2019 a rebre 18 euros, 540 euros al mes, enfront dels 315 euros de 2015 i, si a més són famílies monoparentals, s'elevarà a 20 euros al dia, o siga, 600 euros al mes.

Quant a les famílies que realitzen acolliments especialitzats, reben una prestació de 33 euros al dia per cada persona menor en acollida, 990 euros al mes, i passaran a rebre l'any que ve 34 euros, 1.020 euros al mes, que s'elevarà a 37 euros al dia, 1.110 euros mensuals, si són monoparentals.

Finalment, la disponibilitat per a acolliment d'urgència diagnòstic en família educadora monoparental enguany s'estableix en 9.855 euros a l'any, i, per a 2019, s'ha establit en 10.220 euros, quantitat que s'elevarà a 13.505 euros si és monoparental. "Tot això repercutirà directament en un acolliment de qualitat i, per tant, en un desenvolupament integral, holístic i comunitari digne per a aquests xiquets, xiquetes i adolescents", ha conclòs la vicepresidenta.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next