Diari La Veu del País Valencià
L’històric hotel Astoria de València tanca en 2019 per a sotmetre’s a una remodelació

L’Astoria Palace, un històric hotel d’esdeveniments a València que ha allotjat des de la seua obertura fa quasi 60 anys membres de la reialesa, presidents de govern, premis Nobel, toreros, cantants i membres de la faràndula, tancarà durant 2019 per a reformar-se i fer eficients les seues instal·lacions.

La retirada de la uralita, obligada per llei, “embutxacarà com si fóra un caramel” aquest cèntric hotel situat en la plaça Rodrigo Botet amb la finalitat d’eliminar conductes i canonades d’amiant, unes obres que duraran entre dotze i catorze mesos i s’aprofitaran per a instal·lar maquinària eficient i canviar les calderes i el quadre elèctric.

La “ITV” a la qual se sotmetrà l’edifici, dissenyat amb estil clàssic, inclourà el reforç de l’aplacat de la façana, han informat a EFE fonts de la direcció de l’hotel, operat per Palladium Hotel Group, del grup d’empreses Matutes, sota la marca Ayre. Durant les obres, els empleats quedaran afectats per un expedient d’ocupació temporal, aconseguit amb 70 dels treballadors mitjançant un acord amb el comité d’empresa del qual totes dues parts han eixit satisfetes; amb els altres vint s’ha aconseguit un altre tipus de pactes.

Serà la primera vegada que tanque per complet aquest hotel, el més emblemàtic de la companyia pel seu caràcter històric i la seua cèntrica ubicació, que ha acollit nombroses celebracions de noces i comunions en els seus salons i que ha sigut lloc de trobada referent per a professionals.

Amb 204 habitacions i onze salons, aquest hotel de quatre estreles que ocupa una superfície de 14.000 metres quadrats no oferirà enguany l’habitual sopar de gala per a acomiadar l’any, ja que romandrà obert just fins al desdejuni del 31 de desembre i després tancarà les seues portes per a escometre la seua actualització. Pels seus corredors, salons i habitacions van passar els aleshores prínceps d’Astúries Juan Carlos i Sofia. També, Francisco Franco, Santiago Carrillo, Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo-Sotelo, Felipe González, José María Aznar i Manuel Fraga, del qual conten que baixava a jugar a les cartes amb els recepcionistes en l’oficina posterior.

El metge i científic Gregorio Marañón es va allotjar en l’Astoria l’any de la seua obertura, el 1959; la duquessa d’Alba ho va fer en les falles de 1964; el príncep Felip de Borbó, en 1993, i la seua germana Cristina, pel 75 aniversari de la coronació de la Verge dels Desemparats en 1998.

Dirigents d’altres països com Margaret Thatcher, en 1997; actrius com Sofia Loren, Marlene Dietrich i Jane Mansfield; directors com Orson Welles; artistes com Conchita Piquer i Norma Duval, i el cantant Elvis Costello es van allotjar en ell durant les seues visites a València. En la llista de personatges cèlebres figuren també els artistes Salvador Dalí i Antonio Mingote; els escriptors Camilo José Cela, Mario Vargas Llosa i Fernando Vizcaíno Casas; l’artista Agustín Lara; el ballarí Rudolf Nureyev; el tennista Manolo Santana; el tenor Plácido Domingo, i el professor Severo Ochoa.

Molts toreros triaven l’hotel per a allotjar-se i així ho van fer Manuel Benítez el Cordobés; Enrique Ponce, en el seu debut com a torero en la fira de juliol de 1997, i Vicente Barrera, així com el golfista Severiano Ballesteros.

Aquest hotel va ser la primera instal·lació de luxe que va tindre la demarcació de València, obert en desembre de 1959 per la família Sendra i el creador de la qual, Joaquín Sendra, de Pego (la Marina Alta), va emprendre diverses activitats, totes amb èxit. En la dècada dels 60 l’hotel es va convertir en lloc de trobada per a professionals i executius entorn de la Fira Internacional de Mostres (hui Fira València).

Com a anècdota, uns dies després de la seua inauguració, l’11 de gener de 1960, una forta nevada va deixar València incomunicada i molts clients van haver de prorrogar les dates de les seues reserves, segons compta un llibre commemoratiu dels seus primers 40 anys d’existència.

Joaquín Sendra va adquirir l’antic palau dels Vilaragut per a convertir-lo en l’hotel Astoria Palace, aleshores en l’antiga plaça de Sant Jordi, després retolada amb el nom de l’enginyer i paleontòleg José Rodrigo Botet. La construcció es va efectuar sobre els solars d’eixe palau on, després de la Guerra Civil, va tindre la seua seu l’Organització Juvenil Espanyola i, fins a la seua demolició, l’Academia Castellano.

El projecte de l’hotel es va encarregar als arquitectes Luis Gay i José Pastor i el Banc de València va donar el seu suport financer per a tirar-lo avant, així com Banesto i diverses famílies valencianes. Inicialment es va planificar amb 208 habitacions en huit plantes però quan es va inaugurar només van funcionar les quatre primeres i, a principis de 1961, es va obrir totalment. A València, la terrassa superior amb vista panoràmiques a la ciutat és un referent.

Comparteix

Icona de pantalla completa