Diari La Veu del País Valencià
Felip VI demana assegurar la convivència i respectar la Constitució

El rei Felip VI va fer una crida a “assegurar la convivència” i a superar els problemes des de la “unió i l’acord” en el tradicional discurs de Nadal. De fet, convivència és la paraula que més va repetir durant el discurs. La va pronunciar en set ocasions en poc més de 10 minuts, tot i que sense referir-se directament a Catalunya.

El monarca també va remarcar que la convivència “exigeix respecte a la Constitució” i va demanar tindre present l’esperit de la transició deixant de banda la “rancúnia i el ressentiment”. “Són actituds que formen part de la nostra pitjor història i no hem permetre que renasquen”, va dir. També va dedicar bona part del discurs als joves, als quals reconeix que cal donar-los “feina i salaris dignes”. A més, va demanar “igualtat real” entre homes i dones i acabar amb la violència masclista.

El rei Felip VI es va adreçar a la societat espanyola en el tradicional missatge de Nadal televisat des del saló d’audiències del Palau de la Zarzuela. La crida a mantindre la convivència i garantir-la a les generacions futures va centrar bona part del discurs.

En els 40 anys de la Constitució, Felip VI no va deixar passar l’ocasió per a reivindicar l’esperit de la transició i els seus “ideals”: “Reconciliació i concòrdia; diàleg i enteniment; integració i solidaritat”, va dir. També va remarcar la voluntat de partits i agents socials d’arribar a acords “tot i estar molt distanciats en sentiments i idees”. I va afegir que cal que tothom treballe perquè aquestos principis “no es perden ni s’obliden”.

Sense referir-se directament ni una sola vegada a Catalunya, el cap de l’Estat sí que va fer una crida a “assegurar la convivència” i a superar els problemes amb “unió i acord”. “La convivència és el major patrimoni que tenim els espanyols”, va apuntar i va afegir que cal “defensar-la, protegir-la i cuidar-la”.

“És imprescindible que assegurem en tot moment la convivència”, va dir Felip VI, que considera que aquesta es basa en el respecte a les persones, les idees i els drets dels altres i que passa per “complir la Constitució”. En paraules del rei, la Constitució suposa els “ciments sòlids” que tota societat necessita per a construir un projecte. També va definir la Constitució com una “realitat viva”, no “inerta”, que “empara, protegeix i tutela” els drets i llibertats.

“Cal que cuidem i reforcem els profunds vincles que ens uneixen i que sempre ens han d’unir a tots els espanyols”, va manifestar. De fet, Felip VI va advocar per la “unió i l’acord” de la societat espanyola per a superar “problemes i injustícies”. “Hem de ser conscients de la nova realitat que ens imposa el segle XXI i ser capaços d’arribar a consensos cívics i socials que asseguren el gran projecte de modernització d’Espanya”, va afegir.

Els joves i les dones, protagonistes

El rei també va dedicar bona part del discurs a les generacions joves i va demanar als més grans que els facen “partícips” de l’esperit de la transició perquè coneguen “per què i com ha prosperat la societat espanyola”. Tanmateix, Felip VI considera que això és “insuficient” i que la societat té un “deute” amb els joves. “Som responsables del seu futur i les circumstàncies de hui no són, ni de molt, les més fàcils”, va subratllar.

El monarca va lloar les generacions joves dient que creuen en la pau, estan preocupats pel canvi climàtic i són solidaris, entre d’altres. “Voleu viure i conviure però teniu problemes seriosos”, va dir durant el discurs. Per això, creu que cal garantir l’emancipació i una feina i salaris “dignes”. El rei va destacar que cal fer l’esforç per les generacions joves, per incorporar-les en la construcció d’una “Espanya més cohesionada socialment i més compromesa amb la igualtat real entre homes i dones”.

Felip VI també es va referir a la violència contra les dones i va dir que és un dels principals problemes de l’Estat, juntament amb la corrupció, el terrorisme, la convivència, l’atur i la cohesió social. “La violència contra les dones mereix sempre la nostra repulsa i condemna més enèrgica i la tossuderia de tota la societat per a eradicar-la”, va demanar. Felip VI va acabar el missatge felicitant el Nadal en les quatre llengües oficials de l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa