Diari La Veu del País Valencià
Raquel i Juan Carlos, d’actuar a Benidorm i Gandia a guanyar Family Duo a ritme de rock

Raquel Arques i Juan Carlos Tortosa mai no esperaven guanyar Family Duo i molt menys amb una cançó de Jerry Lee Lewis de 1957. “En la vida”, respon la veu de The Ubangi Stomp, el grup que integren la parella d’Onil (l’Alcoià) junt amb Roberto Dekker a la bateria i David Caro al saxòfon. El duo guanyador de la primera edició del talent show d’À Punt va crear en 2016 una banda de rock clàssic amb què actuaven per la costa valenciana, “sobretot per Gandia i Benidorm”, explica la cantant, que s’encarrega de recuperar les melodies que van popularitzar en els anys 50 cantants com Etta James, Big Mama Thorton i Chuck Berry, entre altres pioners del rhythm and blues i el rock.

La parella sentimental es va presentar al programa com a duo de versions de rock. Raquel canta i Juan Carlos toca el piano, encara que, en realitat: “He fet la carrera de percussió i estic especialitzat en bateria”, explica el pianista. Això no obstant, tots dos han aconseguit els sís del jurat i han rebut el caliu del públic del concurs fins a arribar a la final el passat 21 de desembre, moment en què es van proclamar guanyadors d’aquesta primera edició amb una versió de ‘Great Balls of Fire’, de Jerry Lee Lewis. Tanmateix, encara estan sorpresos per l’èxit en Family Duo. De moment, en el camp artístic “encara no ha canviat molt” el dia a dia, reconeix Raquel Arques, però sí en el plànol social. “Gent que abans potser es tallava, ara s’apropa a donar-nos l’enhorabona”, respon la cantant mentre rep felicitacions pel carrer. Amb tot, encara no han pogut calibrar l’èxit aconseguit a la televisió.

Raquel i Juan Carlos van arribar a la música en moments diferents de la vida. Tortosa duu des dels dos anys vinculat al món bandístic, té formació clàssica al conservatori i es va especialitzar en percussió moderna però va “començar amb el piano fa només quatre anys”, afirma. “El meu instrument és la percussió però la veritat és que no sé com he sigut capaç de fer el que faig”, emfatitza. En canvi, Raquel Arques va iniciar-se en la música als 18 anys, atreta per les veus que van definir un estil que estava cridat a ser la banda sonora del món durant el segle XX, i va començar a cantar en orquestres pels pobles. “Als dos ens agradava la mateixa música. Feia tres anys que érem parella sentimental, així que vam pensar que havíem de fer alguna cosa”, relata Raquel Arques.

Així, amb un repertori replet de veus clàssiques com Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Muddy Waters, Howlin Wolf, Etta James, Big Mama Thorton, entre moltes altres més, Arques i Tortosa van superar càstings, eliminatòries i finals. “Ens interessa tot el que vinga del rock fet a partir dels cinquanta”, apunta la cantant, però “no esperàvem guanyar el concurs per a res”. “En la vida ens ho esperàvem i menys amb l’estil que nosaltres fem”, continua, perquè “no pensàvem mai que anara a encaixar tan bé en un talent show“.

Amb els pares i les mares del rock & roll com a referents, els joves d’Onil van muntar en 2016 el grup The Ubangi Stomp –que pren el nom de l’estàndard de rock dels anys 50–, una banda amb què recuperen clàssics del gènere. Pocs dies després d’haver guanyat Family Duo, de moment el present “no ha canviat molt perquè el Nadal és una època fluixa”, raona Raquel Arques. Ara bé, el triomf en el programa d’À Punt reforça l’objectiu dels artistes: “Volem dedicar-nos professionalment a la música”, afirmen.

Fins ara, amb The Ubangi Stomp “ens hem mogut per la costa, la zona d’Alacant i un poc de València”, explica la cantant, però les versions del rock dels 50 s’han escoltat “sobretot a Gandia i Benidorm”, destaca. Amb els 10.000 euros de premi per haver guanyat Family Duo, existeix la intenció de fer un pas cap als temes propis: “Tenim la idea de fer un projecte”, apunta la cantat, “però encara no s’ha donat l’ocasió”, afegeix.

“A veure si creixem com a banda i família”, apunta Juan Carlos Tortosa, qui fins fa poc ha hagut de tocar els dos instruments: el teclat “i un poc de percussió que em pose en el peu”, explica. Ara “comptem amb un bateria nou perquè jo no la puc tocar, ja que toque el piano, i tenim un saxo, David Caro, que està enfilant-se, de manera que ja en som quatre”, ressalta el pianista.

Tots dos guanyadors no deixen de rebre les felicitacions dels veïns mentre preparen el seu retorn a la xicoteta pantalla, al plató d’El matí À Punt. “Després, no sabem si ens cridaran d’altres programes”, relata. Això no obstant, esperen que el concurs de talents els ajude a obrir les portes del circuit musical. “Volem que isquen bolos i poder fer contactes a punta pala per a poder fer música”, conclou Juan Carlos Tortosa.

Comparteix

Icona de pantalla completa