Diari La Veu del País Valencià
Emergències convoca un certamen de bandes juvenils per a promocionar culturalment la tauromàquia

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha convocat un Certamen de Bandes Juvenils –formacions amb músics menors de 21 anys– que tindrà lloc el 10 de març al Palau de les Arts. L’organització d’aquesta competició musical s’inscriu, segons expliquen les bases, dins de les activitats de “promoció artística i cultural” de la tauromàquia al territori valencià, tal com està recollit en la Llei 18/2013, aprovada pel Partit Popular valencià, i pel Decret 31/2015, que regula els “festejos tradicionals” i que “preveu la possibilitat” de donar “suport institucional” als bous al carrer.

Aquest dimecres, 26 de desembre, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) va publicar la convocatòria d’aquest nou certamen impulsat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i que compta amb la col·laboració de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Federació Taurina Valenciana. En aquest sentit, el text publicat pel DOGV assenyala que “ambdues entitats, representatives dels àmbits musical i taurí, denoten i representen, respectivament, sengles sectors de la societat valenciana interessats en l’avanç i el desenvolupament de la cultura a tots els nivells”.

La FSMCV actua com a assessora musical de l’Agència de Seguretat i Emergències fent tasques de control federatiu dels músics participants i de supervisió de la deliberació del jurat. Per la seua banda, el paper de la Federació Taurina Valenciana queda aparellat al president del col·lectiu taurí, José Miguel Soria Urios, qui assumeix la Secretaria del jurat, tot i que aquest no tindrà ni veu ni vot, com tampoc no en tindrà la Presidència del tribunal, que recau en el director general de l’AVSRE, José María Ángel.

La convocatòria d’aquest nou envit bandístic al territori valencià justifica l’ús de la música per a fer “promoció artística i cultural” dels bous, ja que la Llei 18/2013, de 12 de novembre –norma que “regula la tauromàquia com a patrimoni cultural”–, assenyala “el deure dels poders públics per a la protecció i promoció d’aquella, d’acord amb el que es preveu en l’article 46 de la Constitució Espanyola”. Així doncs, com que la competència al País Valencià pel que fa al “desenvolupament de la normativa en matèria taurina i la seua promoció artística i cultural” recau sobre Emergències, és l’Agència qui “procedeix a organitzar i convocar un certamen per a bandes juvenils amb el propòsit de coadjuvar a la difusió i manifestació d’aquest àmbit cultural tan arrelat en la nostra terra”.

En aquest certamen podran inscriure’s fins a cinc societats musicals, que actuaran el 10 de març al Palau de les Arts. Les formacions bandístiques hauran de tindre una plantilla d’entre 45 i 65 músics i no podran comptar amb més de cinc intèrprets aliens a la societat musical o que tinguen més de 21 anys. La competició constarà de la interpretació de tres pasdobles taurins. Una de les obres serà obligada per a totes les agrupacions; concretament, el pasdoble dedicat a la Federació Taurina Valenciana compost per Antonio Martínez Caño. La segona peça haurà de ser també un pasdoble taurí, que s’haurà de triar d’entre les 11 composicions d’aquest gènere que ha seleccionat el jurat.

Emergències compta amb 9.000 euros per a premiar les bandes que participen en aquesta “promoció artística i cultural” de la tauromàquia, ja que cadascuna de les formacions rebrà, tal com preveu la convocatòria, mil euros per la participació en la competició. Per la seua banda, la formació que guanye el Certamen de Bandes Juvenils rebrà 4.000 euros. Així, des d’aquest dijous, 27 de desembre, resta obert el termini d’un mes per a inscriure’s. Segons el text publicat pel DOGV, l’ordre de participació en el certamen es determinarà a través d’un sorteig.

Comparteix

Icona de pantalla completa