Diari La Veu del País Valencià
València il·luminarà els passos inferiors dels ponts del Jardí del Túria

VALÈNCIA. Els passos inferiors dels dèsset ponts del jardí del Túria de València seran il·luminats mitjançant projectors de font lluminosa de led càlid. Aquesta era una demanda veïnal davant de la foscor present al llarg de l’antic llit del Túria i que va quedar reflectida al procés de participació ciutadana DecidimVLC del passat 2017 per als pressupostos municipals de València. Així ho ha anunciat aquest dijous el regidor de Govern Interior de l’Ajuntament, Sergi Campillo, qui ha explicat que aquesta intervenció ha passat per la Comissió de Patrimoni Municipal en tractar-se, en alguns casos, de ponts històrics declarats Bé de Rellevància Local. En eixe sentit, la intervenció als ponts serà mínima per a evitat qualsevol tipus d’instal·lació que puga danyar-los.

Aquest projecte s’aprovarà demà en la Junta de Govern Local de València i està prevista la instal·lació d’un total de 110 unitats de projector de led de 2.700ºK, que estaran telegestionats amb detector de presència, per a detectar quan s’aproxima qualsevol ciutadà. Concretament, el que s’il·luminarà seran les zones de passos de vianants davall de cada pont i no tota la zona que queda sota el tauler d’aquests. Per això, s’incorporaran projectors a un costat o a ambdós si fóra necessari i aquestos estaran enfocats cap al seu interior.

Als ponts històrics, segons la informació municipal, la il·luminació es realitzarà des de les columnes existents, pròximes a ells o mitjançant la col·locació de noves columnes. Aquestes estaran separades dels ponts quatre o cinc metres, com a mínim, i sempre en la zona que resulte més alienada amb la vegetació existent. A més, l’obra haurà de ser contemplada per la supervisió arqueològica necessària.

Per la seua banda, al pont de la Mar s’han d’il·luminar els dos passos de circulació principals; mentre que al del Real, per les seues característiques de tamany –és pràcticament el doble d’ample que la resta–, s’il·luminaran tots els arcs mitjançant dos projectors en cada arc i en direcció a la cúspide. Als ponts de Serrans, Trinitat i Sant Josep s’il·luminaran els tres passos de circulació principals en cadascun amb columnes de cinc o sis metres.

A més, amb l’objectiu de donar homogeneïtat a la il·luminació en el jardí del Túria es procedirà a la substitució de llum de VSAP (Vapor de Sodi a Alta Pressió), actualment existents, per altres d’halogenurs metàl·lics de cremador ceràmic. El pressupost total per a aquesta actuació és de 184.484,90 euros (IVA inclòs) i el termini d’execució és màxim de quatre mesos a partir del moment en què l’empresa adjudicatària siga seleccionada i el procés administratiu s’haja conclòs. En resum, aquesta intervenció es planteja al pont 9 d’Octubre, de Campanar, de les Glòries Valencianes, de les Arts, de Sant Josep, dels Serrans, de Fusta, de la Trinitat, del Real, de l’Exposició, de les Flors, del Mar, d’Aragó, de l’Àngel Custodi, del Regne, de Montolivet i l’Assut de l’Or.

Una ciutat més eficient

Així mateix, el regidor Campillo ha presentat les mesures de millora de l’eficiència energètica plantejades en aquest projecte i que afecten cinc districtes de la ciutat. Aquestes mesures també van sorgir, com ha recordat Campillo, del procés de participació ciutadana DecidimVLC del 2017 i suposen un pressupost global d’1.269.468,25 euros (IVA inclòs). Amb esta actuació es pretén passar la potència instal·lada de 502 quilowatts a 121 kW, el que suposarà un estalvi energètic d’1.129.084,65 quilowatts hora i un estalvi econòmic de 140.143,42 euros anuals, al preu actual de l’energia.

En el Camí Nou de Picanya, en el tram entre Tres Creus i els Gremis, es retiraran 39 bàculs de carretera que seran substituïts per columnes de 7 metres d’altura amb lluminària d’última generació de led càlid de temperatura de color de 2.700ºK. També es renovarà l’enllumenat als carrers de Fra Juníper Serra, Mare de Déu de la Cabeça, Jose María Mortes Lerma i Torrent. A més, s’instal·laran al carrer de Fra Juníper Serra 25 columnes de quatre metres d’altura.

Al barri de Malilla es realitzarà la millora de l’eficiència energètica de 445 unitats de fanal Ferran VII, en què també s’instal·larà un element de led càlid i, així mateix, se substituiran els cristalls dels fanals translúcids per altres de metacrilat totalment transparent. Pel que fa al carrer d’Amado Granell, al districte de Quatre Carreres, es retiraran 37 bàculs de carretera i seran reemplaçats també per les columnes de led càlid.

Així mateix, al districte d’Algiròs també està prevista la intervenció a diferents carrers. Al carrer de l’Alguer se substituirà la instal·lació existent a 53 canelobres; als carrers dels Germans Fabrilo i de Pare Barranco es retiraran els bàculs de carretera que seran substituïts per les columnes de led càlid; al carrer de Dolores Marques es reemplaçaran 48 de les lluminàries de bàculs existents per led càlid i al carrer de Pobla de Farnals, 30 columnes també incorporaran la tecnologia led.

Per la seua banda, al barri de Torrefiel es realitzarà una millora de la instal·lació per a donar una il·luminació més càlida, ja que encara que la instal·lació es va canviar recentment el veïnat ha considerat que la sensació lumínica és insuficient. Per això, es procedirà a la millora d’eficiència energètica de 391 unitats de lluminària viària, en què s’incorporaran fonts de led càlid. A l’Olivereta, on ja s’han realitzat numeroses transformacions, es milloraran 876 unitats de fanal Ferran VII amb led càlid.

Comparteix

Icona de pantalla completa