Diari La Veu del País Valencià
Cinc pèrgoles fotovoltaiques proveiran d’energia mercats municipals i vehicles elèctrics a València

La ciutat de València comptarà amb cinc pèrgoles solars fotovoltaiques per a autoconsum energètic que proveiran de subministrament elèctric cinc espais municipals i que inclouran punts de recàrrega de vehicles elèctrics. La Junta de Govern Local aprovarà aquest divendres la licitació del projecte d’instal·lació d’aquestes pèrgoles, amb un pressupost de 680.000 euros, que s’ubicaran als aparcaments de cinc espais municipals per a proveir de subministrament elèctric addicional i, a més, donaran ombra als vehicles. Així ho ha anunciat aquest dijous el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, qui ha recordat que aquestes pèrgoles s’uneixen a la ja existent al Jardí de Morvedre i que està a punt d’acabar-se la seua execució.

Aquest projecte, que va sorgir de les propostes del veïnat als pressupostos participatius 2017-2018, preveu la instal·lació de les pèrgoles a la nova plaça per a vianants del Mercat de Rojas Clemente (al barri del Botànic), a l’aparcament del Mercat de Castella (al barri de Tres Forques), al centre de majors de la plaça Miquel Adlert Noguerol (al barri de la Llum), a l’aparcament al costat del Mercat del Cabanyal i al poliesportiu municipal Malva-rosa. Cadascuna d’elles tindrà associat un punt de recàrrega de vehicles elèctrics, que podrà proveir d’energia els vehicles elèctrics durant les hores del dia que hi haja llum solar, ja que aquestes pèrgoles no comptaran amb bateria de recàrrega. En un principi, tal com ha apuntat Campillo, la recàrrega de vehicles serà gratuïta, però la competència de regular això serà de la Regidoria de Mobilitat Sostenible.

L’exclusió de les bateries a aquestes pèrgoles, com s’ha explicat des de l’equip tècnic de la Regidoria de Govern Interior, es deu al deteriorament d’aquestes la reposició de les quals suposa una despesa fins i tot major que la instal·lació de les pèrgoles; al contrari del que ocorre a la pèrgola del Jardí de Montfort, que sí que compta amb una bateria, ja que la seua finalitat serà proveir d’energia la il·luminació nocturna del jardí. Les pèrgoles que ara es plantegen no substituiran la necessitat dels mercats municipals d’estar connectats a la xarxa elèctrica, però, com ha indicat Campillo, “reduiran el consum elèctric”. Així, “els beneficis són múltiples”, ha dit l’edil, ja que es “redueix la factura energètica dels edificis municipals pròxims, com ara mercats o centres de majors, es dóna ombra a espais oberts, i es permet ampliar la xarxa de punts de recàrrega de cotxes i bicicletes elèctriques”.

Les instal·lacions fotovoltaiques, que hauran d’estar llestes en un termini màxim de quatre mesos des de la signatura del contracte, disposaran d’un sistema de monitoratge telemàtic que permetrà disposar fàcilment de les dades requerides, que s’integraran en la Plataforma VLC i de dades tecnològiques i obertes. El veïnat, a més, podrà visualitzar la informació obtinguda a través d’una pantalla. Així mateix, aquest equip permet conéixer en temps real la producció fotovoltaica, l’estalvi energètic i els consums de la instal·lació, entre altres qüestions, i, a més, és capaç d’emmagatzemar dades històriques per a fer anàlisis periòdiques.

La potència de pic o la més alta de consum de cadascuna d’aquestes pèrgoles és equiparable a l’energia de 10 vivendes. Si es contemplen aquestes xifres amb més deteniment, per instal·lació, la potència nominal de la plaça de Rojas Clemente serà de 50 kW; al mercat de Castella, 60 kW; a la plaça Miquel Adlert Noguerol, 40 kW; al Mercat del Cabanyal, 60 kW, i alpoliesportiu municipal Malva-rosa, 50 kW. Per altra banda, els punts de recàrrega de vehicles elèctrics seran de característiques robustes, ja que estaran instal·lades a l’aire lliure i hauran de suportar les condicions ambientals així com els possibles actes vandàlics. A més, com s’indica al document de la iniciativa, disposaran de les mesures adequades de seguretat elèctrica per a un equip d’aquestes característiques.

En el projecte s’indica també que l’empresa licitadora es compromet al fet que les instal·lacions siguen executades, incloent-hi el projecte, el subministrament, la instal·lació, la tramitació administrativa, la legalització de la instal·lació, la posada en funcionament i un contracte de manteniment. Aquest últim paràmetre ha estat destacat pel regidor, ja que aquestes pèrgoles requereixen d’un manteniment perquè el seu funcionament siga òptim i perdure en el temps.

Eficiència energètica al Jardí de Morvedre

Les plaques solars del Jardí de Morvedre donaran energia per a l’enllumenat del jardí, per al reg i per a dos carregadors de bicicletes elèctriques que s’instal·laran en les dues zones d’aparcament per a bicicletes que hi ha dins del jardí. Es tracta d’un projecte dels pressupostos participatius de 2016 i compta amb un pressupost de 110.000 euros. La potència instal·lada total del camp de panells fotovoltaic és de 6 kW i la producció anual total esperada és de 5.876,50 kWh a l’any, suficient per a proveir les necessitats del jardí i per a estalviar 2.644.42 kg en emissions de CO2.

Comparteix

Icona de pantalla completa