Diari La Veu del País Valencià
El 36% de les últimes plagues agrícoles que han entrat al territori valencià provenen de Sud-àfrica

Un estudi elaborat per la Unió de Llauradors i Ramaders revela que la primera part de la campanya citrícola ha suposat pèrdues de 130 milions d’euros per al camp valencià. D’aquestos, 85 milions són conseqüència “dels tractats internacionals amb països tercers que ha signat la Unió Europea i, en concret, amb Sud-àfrica”. Així ho ha remarcat el secretari general de l’organització agrària, Carles Peris, en el dinar informatiu de Nadal. Peris ha assenyalat que aquest acord “està facilitant molt que s’introduïsquen productes de països tercers en una competència deslleial enorme de cara als nostres productors”.

Així, un 65% de les pèrdues del sector citrícola valencià estan causades per una situació de mercat “anòmala”, originada per la “massiva presència” de fruita de tercers països en els lineals dels supermercats europeus fins a mitjan novembre, segons l’estudi de la Unió. El responsable de l’organització agrària ha recordat que, sobre aquest tema, han sigut “molt insistents des del primer dia”. “Fins i tot abans de veure com avançaria la campanya, ja vam ser els primers a denunciar que possiblement hi hauria un impacte clar sobre la citricultura per culpa d’aquestos acords”, ha afegit. Ara, la Unió assenyala que la decisió de proporcionar accés lliure a la Unió Europea a les mandarines i el tracte preferencial de les taronges, que es veuran alliberades totalment l’any 2026, està afectant la producció valenciana.

Per a fer front a aquesta situació, la Unió assegura que té “propostes concretes” –una “sèrie de propostes de futur, no puntuals, per a aquesta campanya”– han traslladat “a la Conselleria, al Ministeri i a Brussel·les des de fa dos anys”. Amb tot, reconeixen que “l’objectiu està a Brussel·les per a intentar revertir eixes polítiques que estan fent en relació amb tots els tractats internacionals de països tercers que ens penalitzen tant”.

Sobre l’opció de trencar l’acord, des de l’organització agrària consideren que és “impossible”. “Eixe acord està signat i, a Brussel·les, una vegada es tanca una cosa, ja és impossible tornar-la a obrir”. La Unió, però, pensa que “hi ha molta feina a fer en termes normatius” i posa com a exemple la qüestió del tractament en fred de les fruites i hortalisses, “que és fonamental per a evitar la introducció de plagues” al territori. Segons ha afirmat Peris, de les últimes 11 plagues que han entrat, 4 venien de Sud-àfrica; és a dir, més del 36%.

La Unió remarca els danys que causen les plagues sobre els productors, però també sobre l’Administració pública, “que ha de destinar recursos que podrien anar a un altre lloc per culpa de no fer bé les coses”. Peris també ha qüestionat que, mentre la Unió Europea és molt exigent amb la seguretat alimentària per a alguns països, no ho és gent amb altres. Per això, ha exigit reciprocitat en termes laborals i fitosanitaris. “És impossible per als productors valencians competir amb països que no tenen els estàndards laborals que tenim ací”, ha asseverat.

Amb tot, Peris ha celebrat que s’haja aconseguit introduir la qüestió dels cítrics en l’agenda política valenciana però: “Volem que també el Ministeri ho prenga amb força i ho trasllade a Brussel·les per a revertir la situació”.

L’organització reclama que es renegocie l’acord amb els països africans i l’establiment d’una clàusula de salvaguarda mentrestant perquè no s’importen cítrics procedents de Sud-àfrica. “Eixe mecanisme és un dels pocs útils que tenim per a, en un moment puntual, poder evitar que altres països puguen portar productes a Europa”, ha descrit. El secretari general de la Unió ha manifestat que no entenen “com no es pot demanar eixa clàusula” i ha assegurat que “hi ha dades de l’impacte econòmic negatiu de l’acord sobre la nostra citricultura“.

Comparteix

Icona de pantalla completa