Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat compra quatre símbols valencians: un cim, una casa, un castell i un teatre

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous l’adquisició de quatre béns emblemàtics distribuïts arreu del territori. Tot plegat, representa una ofensiva de la Generalitat per a recuperar els símbols patrimonials del País Valencià. Es tracta del pic del Penyagolosa, actualment de titularitat privada i el segon cim més alt de la geografia valenciana; una part de la propietat del Teatre Principal d’Alacant per a sanejar i rellançar l’emblemàtic recinte alacantí; la casa de Rocafort on va viure Antonio Machado durant la Guerra Civil, i el castell de la Todolella, una fortalesa emblemàtica que data del segle XIV.

“Hem escomés un procés de reparació i de reconstrucció de la Comunitat Valenciana, amb polítiques que han propiciat el renaixement del nostre territori, i ara hem incorporat al nostre patrimoni quatre símbols dels valencians per a posar-los en valor i garantir la seua preservació. Són elements que defineixen el paisatge, el passat i el futur de la nostra terra, que formen part del nostre ADN”, ha afirmat Ximo Puig.

En concret, la compra del cim del Penyagolosa –que es va avançar el passat mes de setembre– incorpora un element clau del patrimoni natural dels valencians, amb el Teatre Principal d’Alacant s’enriqueix el patrimoni cultural, amb el Castell de la Todolella es reforça el patrimoni medieval del País Valencià i amb la casa de Machado es consolida un símbol de la memòria històrica. “La Generalitat ja està col·laborant amb 73 municipis de la Comunitat Valenciana per a la rehabilitació de patrimoni cultural i històric en unes actuacions cofinançades amb Fons Feder”, ha assegurat Ximo Puig.

Així doncs, la suma de la inversió per l’adquisició dels diferents immobles ascendeix als 4.640.000 euros, als quals cal afegir el pagament vitalici de 24.000 euros per un temps màxim de 25 anualitats als anteriors propietaris del castell medieval de la Todolella (els Ports).

Penyagolosa: El gegant de pedra

Segons Ximo Puig, “aquest és el Consell del tal dit, tal fet. Vaig prometre en el debat de política general l’adquisició del cim del Penyagolosa i hui ho hem complit”. La Generalitat ha adquirit la finca Mas de Sanahuja, situada al cim del Penyagolosa, al terme municipal de Xodos (l’Alcalatén), que fins ara era de propietat privada, per a incorporar-la al patrimoni públic valencià.

El Penyagolosa és el pic més alt de la demarcació de Castelló, amb 1.813 metres, i el segon del País Valencià. Els terrenys que ha comprat la Generalitat constitueixen un espai privilegiat, ja que estan situats en la muntanya d’utilitat pública Sant Joan de Penyagolosa i a l’interior del Parc Natural. Es tracta d’una zona de gran afluència de visitants perquè és la ruta més concorreguda per a l’accés al cim del Penyagolosa. L’objectiu de la Generalitat, que ha adquirit la finca per 1,14 milions, és recuperar-la i conservar-la a causa de les seues funcions ecològiques i socials. L’actuació s’emmarca en els treballs del Consell per a recuperar el patrimoni natural, històric i cultural del territori valencià.

Optar per la cultura amb el Teatre d’Alacant

La Generalitat també invertirà tres milions d’euros amb la finalitat d’adquirir un 29,85% de les accions del Teatre Principal d’Alacant, de manera que entra a formar part de la propietat d’aquest. A més, la Generalitat assumirà un terç de les despeses anuals de l’activitat i funcionament del teatre. “D’aquesta forma, des del Consell realitzem una doble aposta per aquest edifici: d’una banda, per a sanejar el teatre i, d’una altra, per a rehabilitar-lo, posar-lo al dia i convertir-lo en un dels recintes més importants de la Comunitat Valenciana i d’Espanya”, ha destacat Ximo Puig.

“Hem donat compliment al compromís que vaig adquirir, tant amb l’ajuntament alacantí com amb la ciutat, de participar en l’activitat del Teatre Principal i d’assumir part de les seues despeses de manteniment i de la seua activitat ordinària, a més de poder aflorar el dèficit que s’havia originat per l’anterior gestió”, ha indicat el president. Segons Ximo Puig, “la participació de la Generalitat permetrà que el Teatre Principal d’Alacant equilibre els seus comptes i puga escometre la rehabilitació de l’immoble i les seues instal·lacions, de manera que es donarà viabilitat i visibilitat a aquest espai cultural de referència per a la ciutat”. “Una vegada més, ha quedat palés el nostre interés per donar viabilitat a aquest espai cultural i per posar-lo a la disposició de la ciutat, de tots els alacantins i de les alacantines”, ha afirmat Ximo Puig.

La residència valenciana del poeta Antonio Machado

Així mateix, la Generalitat ha formalitzat la compra de la que va ser la casa d’Antonio Machado durant els anys que va residir a Rocafort (l’Horta Nord). L’immoble, conegut com a Vila Amparo, consta d’un indubtable valor històric, arquitectònic, artístic i patrimonial. “Gran part de la rellevància del xalet resideix en el fet que va servir de residència al poeta durant la Guerra Civil, entre novembre de 1936 i març de 1938, quan el Govern de la República va traslladar la capital d’Espanya a València”, ha explicat el president.

Durant l’estada del poeta en aquesta tradicional vila valenciana d’estil eclèctic i dotada d’ampli jardí, Machado va desenvolupar una important tasca literària i cívica col·laborant amb diverses publicacions i en els actes culturals organitzats pel govern republicà, de manera que l’edifici recull el testimoniatge de part de la vida i obra del poeta. L’immoble, que està catalogat com a Bé de Rellevància Local i que forma part de l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, consta d’un xalet, d’un pati enllosat i d’un jardí. La part edificada consta de 350 metres quadrats i ha sigut adquirit per la Generalitat per un 1,4 milions.

Una fortalesa del segle XV als Ports

La Generalitat també es converteix en propietària del Castell de la Todolella (els Ports), una fortalesa emblemàtica que data del segle XVI. “Aquest monument constitueix un emblema de la localitat i un dels enclavaments més significatius de la comarca dels Ports”, ha ressaltat Ximo Puig.

El castell, que destaca pel seu bon estat de conservació i pel seu alt valor històric, patrimonial i artístic, ha sigut cedit a la Generalitat pel seu propietari, l’actual alcalde de la Todolella, Ricardo Miravet. Aquest, al costat de la seua esposa Livia, van comprar i rehabilitar el castell, una tasca a la qual han dedicat 50 anys. A canvi de la cessió, la Generalitat ha desemborsat 100.000 euros en el moment de la signatura s’ha compromés a aportar una renda vitalícia de 24.000 euros durant un màxim de 25 anualitats. Cal tindre en compte que l’immoble està valorat en 2,09 milions d’euros.

La fortalesa té més de 700 anys d’antiguitat. La seua presència en una de les antigues entrades al Regne de València des d’Aragó marca amb decisió el paisatge de la zona. El castell, que compta amb una biblioteca amb més de 600.000 volums, ocupa una superfície de 1.000 metres quadrats envoltada d’altres 1.500 metres quadrats de terreny.

Comparteix

Icona de pantalla completa