Diari La Veu del País Valencià
Alcoi rep vint taulells per a homenatjar les víctimes de Mauthausen

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va entregar aquest dijous una vintena de rajoles-homenatge amb els noms de les víctimes alcoianes dels camps de concentració nazis. El cap del Consell va destacar que Alcoi és la ciutat que compta amb més valencians “que van patir l’exili i el tancament en Mauthausen”.

Puig va recordar que aquesta acció s’emmarca dins del projecte ‘Construint Memòria’, amb el qual es pretén recordar i retre tribut a la ciutadania valenciana que va lluitar per la llibertat i va ser víctima de la captivitat nazi durant la Segona Guerra Mundial.

Puig va manifestar, en aquest sentit, que “és més necessari que mai iniciar un projecte de construir la memòria”, ja que en el moment en què es perda s’haurà “fracassat col·lectivament” i per això va incidir que les rajoles commemoratives, de les quals s’han preparat al voltant d’unes 600, “han d’estar situades als pobles que van tindre víctimes de Mauthausen”.

Homenatge a Francisco Aura

El cap del Consell també va assistir als actes d’homenatge al supervivent alcoià del camp de concentració de Mauthausen Francisco Aura Boronat, a qui s’ha dedicat una exposició didàctica al consistori de la localitat. Allí es va presentar, a més, el llibre Francisco Aura Boronat: resistència i dignitat enfront de la desmemòria.

El president va afirmar que el llegat de Francisco Aura “ha de servir d’antídot per als nous feixismes que poden aparéixer” perquè la democràcia “no és irreversible” i s’ha de “cimentar des de la tolerància”.

Durant els actes, als quals també va assistir la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, Puig va asseverar, a més, que la llei de memòria democràtica i per a la convivència al País Valencià “és el compromís de no deixar passar ni un pam les idees del feixisme que, desgraciadament, de vegades tornen a aparéixer amb gran força per tot Europa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa