Diari La Veu del País Valencià
El Consell aprofita el dia dels Innocents per a denunciar la proliferació de notícies falses

Al correu de les redaccions dels mitjans valencians ha arribat –com cada divendres a l’hora en què la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ofereix la roda de premsa posterior al ple del Consell– una bateria de correus electrònics on s’informa als periodistes dels punts aprovats pel govern valencià. Les temàtiques dels comunicats solen ser diverses, però aquest 28 de desembre de 2018 un dels correus cridava especialment l’atenció perquè estava escrit en llatí. El títol: Oltra Loquens: “Quo usque tandem abutere, Falsi Nuntii, patientia nostra”.

“Fins a quan hem d’aguantar les notícies falses?” seria a grans trets la frase que, segons el comunicat de la Generalitat, hauria pronunciat Mónica Oltra aquest divendres, dia dels Innocents. En aquesta jornada, segons una tradició no escrita, els mitjans de comunicació es permeten el luxe de publicar una fake news, que, abans de finalitzar el dia o en l’edició del 29 de desembre, la capçalera hauria de desmentir, esclarir o rectificar.

Això no obstant, la nota de premsa de la Generalitat aprofita l’avinentesa del 28 de desembre per a denunciar la proliferació de notícies falses més enllà del Dia dels Innocents. “Som suficientment forts” per a superar les males informacions, hauria dit la vicepresidenta en aquest comunicat en llatí. La nota retreu l’ús continuat d’aquest tipus de manipulacions per a aconseguir una “audiència desenfrenada”.

Per a criticar les fake news el departament de comunicació de la Generalitat ha utilitzat les frases d’un dels quatre discursos de Ciceró, publicades en Les Catilinàries, que va pronunciar al Senat de Roma el 63 a.C. Així, canvien Catalina, del text original, per “falsa notícia” per a denunciar que: “Fins quan abusaràs de la nostra paciència?”. “Fins quan la teua bogeria busca burlar-se de nosaltres?”, continua. “Ni la guàrdia del Palau, ni la ronda nocturna de la ciutat, ni el temor del poble, ni l’afluència de tots els homes de bé, ni aquest lloc tan ben protegit per a reunir-se el Consell, ni l’expressió del vot d’aquestes persones… Res d’açò va aconseguir pertorbar-te”, diuen en la nota.

“No t’adones que els teus plans han sigut descoberts? No veus que la teua conspiració l’han dominat tots els qui la coneixen? Qui d’entre nosaltres penses que ignora el que vas fer la nit passada i en la precedent; on vas estar; amb qui et vas trobar; quina decisió vas prendre? Oh temps, oh costums”, indica el comunicat institucional.

Així doncs, el comunicat adapta el discurs de Ciceró per a fer-lo genuïnament valencià. “El parlament valencià i el Consell ho saben” i, per això, Oltra ha denunciat que “les notícies falses continuen vives”. “Vives? Sí. De fet, a la Generalitat participen en el debat públic i assenyalen amb els seus ulls la mort de cadascú de nosaltres”, continua sobre les informacions no veraces, però: “Si evitem la ràbia i la ‘televisionitis’, podrem fer bon periodisme valencià”.

Ad mortem te, Falsi Nuntii, duci iussu Oltra Loquens iam pridem oportebat, in te conferri pestem, quam tu in nos (omnes iam diu) machinaris“, diu el comunicat. “Que moren les notícies falses”, hauria dit Oltra, i que “la ruïna que maquines contra tots nosaltres es torne contra tu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa