Diari La Veu del País Valencià
La Biblioteca Valenciana publica en línia tots els exemplars disponibles del diari El Pueblo

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ofereix en línia, a través de la seua pàgina Bivaldi, tots els números que es conserven del diari El Pueblo des de l’inici, el 12 de novembre de 1894, fins al tancament del diari, el 29 de març de 1939.

És la primera vegada que es poden consultar de forma seqüencial i en un mateix portal els exemplars del diari fundat per l’escriptor Vicent Blasco Ibáñez i que durant anys va ser un referent del moviment republicà.

El primer pas es va fer quan el fons de l’Hemeroteca de la Biblioteca Valenciana i l’Hemeroteca Municipal de València van acordar la digitalització de tots els exemplars del diari El Pueblo que guardaven en els seus dipòsits.

Ara Bivaldi ha fet un gran esforç per a seqüenciar la vida del diari El Pueblo i per a fer-ho ha hagut de carregar més de 25.000 imatges i connectar les institucions amb exemplars del diari: la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica i l’Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE) i els fons propis de la Biblioteca Valenciana i l’Hemeroteca Municipal de València.

El 12 de novembre de 1894, l’escriptor Vicent Blasco Ibáñez va fundar El Pueblo, subtitulat ‘Diario republicano de la mañana’, per a difondre les seues idees i les seues obres literàries. La primera novel·la per entregues que es va publicar va ser ‘Arròs i Tartana’, que va anar seguida d’altres, així com d’articles i informacions signats per l’escriptor, amb el marcat caràcter polític del blasquisme, quan era diputat en les Corts espanyoles.

Vicent Blasco Ibáñez es dedica exclusivament a la literatura a partir de 1908, amb la qual cosa abandona el seu escó de diputat, i el periòdic va prestar més atenció a la informació no política i amb un caràcter més cultural i de societat, sense renunciar a l’ideari republicà.

En 1929, Sigfrido Blasco-Ibáñez, el fill de l’escriptor, substitueix Félix Azzati en la direcció del periòdic i expressa el seu entusiasme, el 14 d’abril de 1931, quan es proclama la República amb una famosa portada: ‘¡Señores viajeros, al tren! ¡Viva la República española!’. Durant aquell període, El Pueblo es va vincular amb l’activitat del Partit Unió Republicana Autonomista i amb un tiratge de 20.000 exemplars en una València d’uns 300.000 habitants va ser un dels diaris més llegits del moment.

Durant la Guerra Civil espanyola va ser subtitulat com a ‘Diario del partido sindicalista’ i finalment Falange va confiscar el periòdic, amb la qual cosa va posar fi a la trajectòria d’aquest emblemàtic diari valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa