Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana que es regulen els preus dels cítrics i que es prohibisca la venda a pèrdues

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha exigit al govern espanyol i especialment al Ministeri d’Agricultura que deixe “el seu paper passiu i autocomplaent i prenga mesures per a protegir el sector citrícola”. “Aquest senyor va tindre la desvergonya de menysprear en seu parlamentària els cítrics valencians amb l’excusa que mentre al País Valencià ens queixem per la situació a Andalusia es continuen sembrant tarongers”, assenyala Mulet en un comunicat.

“Aquest senyor desgraciadament desconeix la realitat valenciana i no sabem si també l’agrícola a Espanya, el País Valencià és terra de minifundis i els cítrics han sigut tradicionalment el matalàs que han tingut milers i milers de famílies per a poder viure dignament, i no se’ns pot tractar ara amb este menyspreu, després de ser un poble que ha fet avançar l’economia de l’Estat”, lamenta el senador.

Mulet ha demanat mesures de protecció que al seu parer el govern espanyol està incomplint i, a més, ha exigit aplicar la clàusula de salvaguarda al tractat de la Unió Europea amb els països que estan incomplint els períodes d’exportació de taronges o que estan incomplint els controls fitosanitaris. També ha demanat crear un distintiu clar per als consumidors perquè aquestos no tinguen dubtes a l’hora de saber l’origen dels cítrics i exigeix a les administracions el foment del consum.

En aquest sentit, des de Compromís al Senat s’ha urgit a aplicar mesures que suposen implantar un preu mínim. “No pot ser que als nostres agricultors se’ls puga pagar una mandarina a menys de 20 cèntims el quilo i que els consumidors paguen més de dos euros per eixe producte. Ací l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) ha d’actuar, i cal establir preus mínims. Reiteradament hem exigit al govern [espanyol] que aplique aquestes mesures i l’excusa sempre ha sigut que la Unió Europea prohibeix aquesta pràctica, però veiem com el lacti francès, en canvi, sí que té un preu mínim per al productor. O apliquem a tots les mateixes regles de joc o les canviem, però això no pot ser”, ha insistit.

Mulet ha afirmat que existeixen alternatives per a aconseguir eixe llindar de preus mínims “en els contractes tipus o homologats. Es poden buscar mínims sota els quals no es puguen signar, amb preus de venda que incloguen tot el cost de producció i de recol·lecció, i lluitar amb els abusos dels intermediaris, contra les vendes a pèrdues, contra els incompliments de tercers països en matèria fitosanitàries o acords de respectar els períodes locals de producció. Mesures hi ha, però el govern ha passar d’aplicar-ne cap i PP i PSOE sempre han votat en contra de les nostres propostes que buscaven solucions, perquè per a ells el nostre camp sempre ha sigut la moneda de canvi”.

Comparteix

Icona de pantalla completa