Cultura obri un portal web per a inventariar el patrimoni de la Guerra Civil

Els diferents béns patrimonials estaran geolocalitzats perquè es puga contrastar la informació

Disposar d'un inventari de béns que permeta identificar, localitzar i protegir el patrimoni valencià datat en la Guerra Civil és la finalitat del nou portal web que llançarà la Conselleria de Cultura i que recollirà aportacions tant dels municipis com dels particulars.

El projecte, que s'activarà a partir del mes de gener de 2019, estava inclòs en la llista d'objectius del seminari de govern celebrat a Castalla i s'emmarca en l'última modificació de la Llei de Patrimoni que incorpora, per primera vegada, en els béns de rellevància local, una sèrie d'elements construïts i utilitzats durant el període del 1936 al 1939 en tot el territori valencià.

Per a fer possible l'aplicació d'aquest canvi en el marc legislatiu és necessari un primer inventari amb un llistat exhaustiu dels aeròdroms, refugis, trinxeres, polvorins, canals de comunicació, observatoris, llocs de comandament, elements de resistència, magatzems, galeries subterrànies i tots els elements constructius relacionats amb l'arquitectura militar de la Guerra Civil, expliquen fonts del departament que dirigeix Vicent Marzà a Europa Press.

Col·laboració amb ajuntaments

La realització d'un primer inventari autonòmic contempla com a principal eina de treball el contacte directe amb les corporacions municipals. Aquesta col·laboració permetrà establir un inventari per demarcacions i per comarques dels béns catalogats i no catalogats pels municipis, l'estat de conservació i el seu coneixement per a evitar l'actual dispersió. 

Aquesta voluntat es "cristal·litza" mitjançant un portal que portarà el nom de Web del Patrimoni Valencià de la Guerra Civil, que identificarà, localitzarà i descriurà documentalment els béns datats en els anys de la contesa al País Valencià.

L'inventari estarà organitzat per tipologies i tots els punts estan georeferenciats, de manera que les persones interessades podran consultar i contrastar les dades que s'ofereixen. 

La intenció, subratllen, és que siga una web "viva i participativa". Per a això, els ajuntaments aniran incloent els béns de la Guerra Civil que vagen identificant en els seus termes municipals. Així mateix, qualsevol persona podrà contactar mitjançant aquesta web per a fer aportacions.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat