Diari La Veu del País Valencià
Cultura llança una web amb tota la informació de 1.066 espais de la Guerra Civil

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha activat la web del Patrimoni Valencià de la Guerra Civil, que conté una extensa mostra d’espais estructurats, classificats i georeferenciats que suposen l’inici d’un inventari d’elements construïts i utilitzats durant el període de 1936 a 1939 arreu de les comarques valencianes.

L’objectiu és disposar d’un inventari de béns que permeta identificar, localitzar i protegir el patrimoni valencià datat en la Guerra Civil i recull també aportacions tant dels municipis com dels particulars. Ara mateix la web disposa d’informació de 1.066 béns patrimonials de la Guerra Civil al llarg del nostre territori. S’hi poden trobar 453 fitxes de les comarques de la demarcació d’Alacant, 433 de la de Castelló i 180 de la de València. Hi ha béns sobre els quals es disposa d’informació suficient i homogènia sobre la seua situació, georeferenciació, tipologia, estat d’inventari, descripció, documentació gràfica i fonts d’informació. En aquest sentit, s’ofereix un mapa interactiu en què es pot visualitzar la ubicació de cada espai i en què es pot desplegar una fitxa d’informació.

El projecte estava inclòs en la llista d’objectius del seminari de govern celebrat a Castalla (la Foia de Castalla) i s’emmarca en l’última modificació de la Llei de Patrimoni, que incorpora, per primera vegada, en els béns de rellevància local una sèrie d’elements construïts i utilitzats durant el període de 1936 a 1939 en tot el territori valencià. L’objectiu és facilitar que les persones interessades puguen accedir i contrastar tota aquesta informació centralitzada en la web patrimoniGC.gva.es.

Col·laboració amb ajuntaments

La realització d’un primer inventari autonòmic preveu com a principal eina de treball el contacte directe amb les corporacions municipals. Aquesta col·laboració permetrà establir un inventari per demarcacions i per comarques dels béns catalogats i no catalogats pels municipis, l’estat de conservació i el seu coneixement per a evitar l’actual dispersió.

El projecte compta amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic Valencià, la Universitat Politècnica de València i la Direcció General de Tecnologies de la Informació i Comunicació de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic. Per al conseller Vicent Marzà “aquesta web contribueix a la recuperació de la memòria patrimonial d’un episodi clau de la nostra història. És una eina que centralitza informació dispersa fins ara i que s’anirà ampliant”. A més, ha afegit que “el millor antídot per lluitar contra el totalitarisme és facilitar a la ciutadania la informació sobre el nostre passat i aquest web ho fa possible tant des del punt de vista pedagògic com des del punt de vista de recuperació patrimonial. És, a més, un element de treball molt pràctic perquè l’utilitzen les persones expertes a l’hora d’abordar estudis sobre el tema”.

Comparteix

Icona de pantalla completa