Els preus de 2019: congelació en el transport públic i en la part regulada de la factura de la llum i el gas

Viatjar en tren regional o per autopista serà més car que en 2018, mentre que més d'un miler de medicaments seran més barats
/ València
1 gener 2019 01:00h
Títols com el bitllet senzill I el bonobús continuaran costant el mateix que en l\'actualitat, 1,50 i 8,50 euros, respectivament.

L'any 2019 arriba amb la congelació de preus en alguns serveis de transport i en la part regulada de les factures de llum i de gas, però també amb augments en sectors com ara els peatges o els serveis de telefonia mòbil.

A València, per segon any consecutiu s'ha aprovat la congelació de les tarifes de l'Empresa Municipal de Transport (EMT) que s'apliquen a partir de l'1 de gener de 2019. Així, títols com el bitllet senzill i el bonobús continuaran costant el mateix que en 2018, és a dir, 1,50 i 8,50 euros respectivament.

A més, la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori mantindrà en 2019 els preus dels títols de transport públic de Metrovalencia i TRAM d'Alacant i Castelló, així com dels denominats títols integrats.

Pel que fa als trens, Renfe ha congelat el bitllet de Rodalia, el d'AVE i el de Llarga Distància –si bé l'operadora podria variar-ho posteriorment al llarg de l'exercici, com ha succeït en altres ocasions–, però ha pujat un 3,5% el de Mitja Distància i un 7% el d'Avant, els regionals que circulen per les vies de l'AVE. En el cas d'aquestos dos tipus de tren, les seues tarifes pugen després d'haver estat congelades en els tres últims anys, entre 2016 i 2018. L'última pujada de tots aquestos serveis va ser la del 1,85% que es va aplicar en 2015.

Pugen els peatges

El preu dels peatges a les autopistes de l'Estat augmentarà un 1,67% de mitjana a partir de l'1 de gener. Es tracta del segon any consecutiu d'increments després que l'any passat el Ministeri de Foment pujara un 1,91% els peatges. En canvi, el peatge de les autopistes rescatades per l'Estat baixarà una mitjana del 30% des del 15 de gener, segons les noves tarifes d'aquestes vies que gestiona el Ministeri de Foment, aprovades pel Consell de Ministres. A més, aquestes vies seran gratuïtes per als conductors durant la nit, entre les 0.00 hores i les 6.00 hores, a partir del pròxim 15 de gener. 

Pendents de les companyies elèctriques

Sobre l'energia, l'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat la congelació de la part regulada de la tarifa del gas i l'electricitat. De fet, la tarifa d'últim recurs de gas natural baixarà un 4,6% de mitjana, segons el BOE. Això no impedirà, però, que les companyies elèctriques puguen pujar les tarifes dels seus serveis. Alguns experts apunten que podrien pujar un 4%. 

Telefonia mòbil

Així mateix, l'ONG FACUA-Consumidors en Acció ha advertit que, per exemple, Movistar tornarà a pujar les seues tarifes a partir de mitjans de gener, amb un 33,3% més que l'any passat en l'establiment de trucada del paquet Fusió 0 –passant de 30 a 40 cèntims–. Així mateix, Movistar ADSL –que no inclou telefonia mòbil– puja 3 euros al mes.

Un miler de medicaments, més barats

Finalment, més de 1.200 medicaments que es poden obtindre en farmàcies baixaren de preu gràcies a l'entrada en vigor de l'Ordre de preus de referència de 2018, el 27 de novembre. La factura pública de medicaments es reduirà en gairebé 90 milions d'euros. Medicaments antiinflamatoris, per a l'artrosi, el glaucoma o per a la hipertensió arterial s'inclouen entre els que veuran reduït el seu preu a partir de la setmana que ve.

next