La UPV restaura i digitalitza el còdex més antic del Sindicat de Regs de la Pobla de Vallbona

El manuscrit, que es trobava en estat de ruïna quasi completa, data del segle XIV i reuneix informació de gran interés històric sobre els costums i pràctiques de l'edat mitjana
/ València
1 gener 2019 01:00h
El còdex restaurat ha sobreviscut a nombrosos esdeveniments històrics, incloent la crema massiva de registres que va tindre lloc a la Pobla de Vallbona durant la Guerra Civil espanyola.

La intervenció d'investigadors de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València ha permés recuperar un còdex datat en el segle XIV, el més antic del Sindicat de Regs de la Pobla de Vallbona, que es trobava en estat de ruïna quasi completa.

El manuscrit reuneix informació de gran interés històric sobre els costums i pràctiques de l'edat mitjana al territori i, a més de la seua exhaustiva intervenció, els investigadors han digitalitzat el document, la qual cosa facilitarà la seua consulta, segons han informat a EFE fonts de la institució universitària.

El Sindicat de Regs de la Pobla de Vallbona (el Camp de Túria) es va crear fa més de huit segles i té sota la seua responsabilitat sis séquies principals, similars a les set del mil·lenari Tribunal de les Aigües de València. El seu funcionament és també semblant, perquè continua dirimint els contenciosos que sorgeixen entre els diferents regants, segons les normes tradicionals. 

Juntament amb Riba-roja de Túria, Vilamarxant i Benaguasil –tots a la mateixa comarca–, la Pobla de Vallbona va ser un dels quatre 'pobles castell' fundats durant la dominació àrab, quan es van construir les bases del sistema d'irrigació que encara hui roman vigent. 

El còdex restaurat ha sobreviscut a nombrosos esdeveniments històrics, incloent la crema massiva de registres que va tindre lloc a la Pobla de Vallbona durant la Guerra Civil espanyola. 

El manuscrit està compost primordialment per fulls de paper, encara que també conté pergamí i, tot i que els escrits més antics daten de principis del segle XIV, conté fulls dels segles següents. A més, inclou alguns textos en àrab, la qual cosa posa en relleu la influència que la cultura islàmica encara tenia a València a la fi de l'edat mitjana. Aquestos textos testifiquen les normes i costums vigents a la fi de l'edat mitjana valenciana i constitueixen un tresor d'excepcional valor històric, que podria oferir informació rellevant sobre la història i funcionament d'un altre 'Tribunal de les Aigües' valencià. 

"Per desgràcia, aquestos textos se solien escriure amb un tipus de tinta que en moltes ocasions resulta molt nociva per al paper, perquè a causa d'una sèrie de reaccions químiques oxida la cel·lulosa del paper, i acaba destruint-lo allà on està en contacte amb ell", explica a EFE l'investigador Salvador Muñoz. Segons ha relatat, "aquest procés es produeix lentament, però amb el pas del temps fa que el paper es talle per on estan les línies escrites, fins a acabar fragmentant-se i perdent-se per complet".

De fet, el manuscrit de la Pobla de Vallbona es trobava en estat de ruïna quasi completa, però gràcies al minuciós treball dels tècnics de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV s'ha aconseguit detindre el procés de deterioració i s'han unit els talls i fragments. 

Per a la seua recuperació, els investigadors han aplicat tècniques que detenen els processos químics de deterioració del paper, així com un delicadíssim vel de paper transparent, que reforça els fulls i fa possible la seua manipulació, una operació que exigeix una gran delicadesa i precisió. 

En aquesta operació s'ha emprat el 'sistema pleural', una tecnologia desenvolupada i patentada des de la Universitat Politècnica de València que facilita molt el treball amb els fulls més delicats. En tot el procés s'han emprat adhesius fàcilment solubles, que permeten la seua remoció si, per algun motiu, això fora necessari en el futur. 

A més, el manuscrit ha sigut digitalitzat en alta resolució, la qual cosa permetrà la seua consulta sense necessitat de manipular el valuós original, millorant la seua conservació a mitjà i llarg termini.

next