Diari La Veu del País Valencià
Igualtat tornarà 8 milions d’euros del copagament encobert a 2.500 persones dependents

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives retornarà prop de 8 milions d’euros a un total de 2.500 persones en situació de dependència corresponents al “copagament encobert” que va aplicar l’anterior govern en forma de retallada en les prestacions.

Així ho ha assegurat la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, qui en una entrevista amb l’Agència EFE ha subratllat que amb aquesta quantitat “haurem acabat amb una il·legalitat” i reparat el dret de les persones dependents.

La quantitat que s’abonarà en febrer se suma als 18,4 milions d’euros a un total de 4.014 dependents que es va fer efectiva a partir de l’11 de desembre. Aquest “pagament confiscatori” suposava una disminució directa de l’ajuda que percebien les persones dependents valencianes durant l’anterior govern de la Generalitat.

Ferrando ha assenyalat que ara faltarà retornar el copagament a les persones que van haver de pagar en residències o centres assistencials. Aquest copagament és administrativament més complicat de retornar, ja que s’ha de justificar quina quantitat van ‘copagar’ i s’han de veure “cas per cas”. “Va haver-hi gent que no va arribar a pagar perquè ho va fer l’ajuntament, però s’ha de justificar. El més fàcil hauria sigut fer un pagament universal com estem fent ací però no pot ser perquè la intervenció ens demana rebuts”, ha assenyalat.

La secretària autonòmica ha destacat que entitats com la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència i el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) “tenen moltes ganes, ho fan molt bé i saben bé quins centres han pagat i quins no”.

Millores als centres ocupacionals i itineraris cap a la inserció laboral

D’altra banda, Ferrando ha subratllat que des de la Unió Europea s’han rebut ajudes de 4 milions d’euros per als centres ocupacionals, que permetrà atendre 6.000 persones de 66 entitats i contractar 132 professionals.

Dos milions es destinaran a la salut mental i els altres dos a la diversitat funcional i serviran per a realitzar un canvi de model dels centres ocupacionals i adreçar-los cap a una inserció laboral.

Amb l’anterior govern, segons Ferrando, “el que tenia més capacitat preparava el treball per a qui en sabia menys” però ara es pretén que hi haja mestres, orientadors i prospectors laborals. “Serem nosaltres qui direm als centres a qui ha de contractar i no ells els que presenten programes”, assenyala Ferrando, que afegeix que es posaran en marxa itineraris cap a la inserció laboral.

Segons la secretària autonòmica, “activarem centres de dia i habitatges tutelats de salut mental i diversitat funcional, i que els joves es moguen i vagen a estudiar fora, isquen a Labora i facen pràctiques. El que intentem és buscar-los un treball”.

Comparteix

Icona de pantalla completa