Diari La Veu del País Valencià
L’església de Santa Caterina de València estrenarà en 2019 la primera de les sis campanes luteranes desaparegudes

L’església de Santa Caterina de València estrenarà en 2019 la primera rèplica de les seues sis campanes originals del XVIII, les conegudes com a ‘luteranes’, que van ser fabricades a Londres a càrrec de Richard Phelps i que s’han recuperat gràcies a la iniciativa impulsada per l’associació Mestres Campaners.

La primera campana serà la que porta per nom ‘Margarita’, d’uns 350 quilos. Una vegada fosa, se sumarà a les dues campanes xicotetes: ‘Sant Eloi’, de 1846, i ‘Maria de l’Asssumpció’, de 1950, detalla l’Arquebisbat de València en un comunicat.

Amb l’arribada de Margarita, el projecte segueix endavant mentre els campaners estudien el pressupost, la categoria i la forma de cada campana i els jous, entre altres detalls, amb la previsió d’estrenar enguany la primera de les sis campanes d’aquest projecte.

Aquestes campanes van sonar per primera vegada en Santa Caterina el 21 de novembre de 1729 i després van desaparéixer o van ser destruïdes al llarg del XX. “Els Mestres Campaners són molt valents per haver posat en marxa el projecte, perquè d’aquesta forma també conserven el patrimoni cultural”, ha manifestat el mestre fonedor Gabriel Rivera, que s’encarregarà de fer realitat la iniciativa.

Rivera, d’origen extremeny i de família de mestres fonedors des del XIX, ha visitat València per a conéixer de primera mà el campanar on s’instal·laran les campanes i la informació recopilada sobre les originals. En el món de les campanes, “quan de pares a fills es transmet l’art de la fabricació, es treballa amb unes mesures que cada aprenent hereta del seu mestre, encara que tots afegeixen alguna cosa seua volent o sense voler”. “Per això, sempre pot canviar en alguna cosa si es fa una rèplica, però sempre cal intentar que siga de la més alta qualitat”, ha subratllat el mestre.

Per a la fabricació de les campanes es poden emprar dos mesos, aproximadament, però on s’inverteix més temps és en l’estudi d’aquelles que es volen recuperar. Rivera ha ressaltat així la tasca de documentació prèvia que ha realitzat Mestres Campaners i “més en aquest cas, ja que les campanes originals van desaparéixer”.

Paral·lelament, l’organització continuarà impulsant enguany la campanya per a recaptar fons entre particulars i empreses, una iniciativa posada en marxa en maig de 2018 en col·laboració amb el temple de Santa Caterina, regit pels Operaris Diocesans. Els interessats poden realitzar aportacions mitjançant ingrés bancari i consultar més informació en la web de l’associació. Mestres Campaners, fundada en 1989, es dedica als tocs de campanes en esglésies històriques del centre de València. És una associació cultural sense ànim de lucre dedicada a recuperar els tocs tradicionals de campana i a la recuperació o reposició d’aquestos elements històrics.

Comparteix

Icona de pantalla completa