Diari La Veu del País Valencià
Sagunt dedica un carrer a Guillem Agulló

L’Ajuntament de Sagunt, per iniciativa de la delegació de Cultura, ha acordat posar nom o canviar el que ja tenien a 33 carrers i places, segons ha acordat la Junta de Govern Local. El delegat de Cultura, José Manuel Tarazona, ha explicat els diferents criteris seguits per a la nominació: “Hem destinat per a aquestos carrers i places el nom de veïns i veïnes del nostre municipi que han lluitat pels drets cívics, laborals, socials, culturals o esportius i han contribuït a la cohesió social”.

El regidor també destaca que s’ha donat un reconeixement a “les dones i col·lectius que han destacat en l’àmbit de la lluita política, sindical, drets socials, cívics i en la lluita per la igualtat de drets socials i de gènere i l’acció feminista”. A més, continua Tarazona, “altres motius pels quals hem canviat els noms han sigut pels de valencians i valencianes que han contribuït a la defensa dels valors democràtics contra el totalitarisme o per a reconéixer les ciutats agermanades que tenen un vincle històric important amb Sagunt”.

Entre els criteris que s’han seguit destaca, en primer lloc, el de veïnat de Sagunt que ha lluitat pels drets cívics, laborals, socials, culturals o esportius i que ha contribuït a la cohesió social, al teixit associatiu, a la convivència, al desenvolupament cultural del nostre país i a la millora de la qualitat de vida de les persones del municipi. És el cas dels carrers Miguel Campoy, Antonio Morcillo, Miguel Zaplana i la plaça José Valero Ruiz, situades entre el cementeri i el barri Els Vents; així com el carrer Joan Camarena al barri Churruca i la plaça Simón Montolío Solsona, prop de l’avinguda 3 d’Abril. En el nucli de Sagunt estaran els carrers Ximo Michavila, al nord del Palància, i la plaça Mossén Vicente Gil.

Un reconeixement a les dones

En segon lloc, aquest canvi també persegueix un reconeixement a “les dones saguntines o valencianes i als col·lectius que han destacat en l’àmbit de la lluita política i sindical; la lluita pels drets socials i cívics, o que han destacat en la lluita per la igualtat de drets socials i de gènere i l’acció feminista”. També a “dones marginades, recusades o, fins i tot, represaliades per l’únic motiu de ser dones”. Així, s’ha denominat una plaça amb el nom Col·lectiu 8 de Març, en la zona internuclis, o el Passeig de les Tretze Roses, en la mateixa zona.

A més, diferents carrers portaran el nom de dones com Maria Correa Navarro, Alejandra Soler, Guillermina Medrano i Maria Cambrils. També es farà un reconeixement públic a dones que destaquen en l’àmbit de l’art i la cultura, siga la literatura, la música o la pintura; és el cas de Maria Beneyto, Carmelina Sánchez-Cutillas, Montserrat Roig i Beatriu Civera els noms de les quals figuraran en diferents carrers de la zona internuclis i de Baladre. També s’homenatjarà la soprano internacional Lucrecia Bori i les pintores valencianes Dorotea i Margarita Joanes, al barri de Churruca.

Defensa dels valors democràtics

El nou llistat de carrers homenatjarà “valencians i valencianes que han contribuït a la defensa dels valors democràtics contra el totalitarisme i els corrents feixistes”. Aquest és el cas del General Vicente Rojo, nom que acompanyarà el carrer Humanista Manuel Sanchis Guarner; Amado Granell, alliberador de París; Guillem Agulló, i Julio Just, que va contribuir a la seua sostenibilitat durant la II República.

Finalment, s’ha fet un reconeixement a les ciutats agermanades o que tenen un vincle històric amb Sagunt, com ara Millau o La Unión. També, a científics valencians, com ara el carrer Botànic Cavanilles, que estarà entre els col·legis Ausiàs March i Villar Palasí, o un homenatge “a aquells que fan possible, entre d’altres, la música valenciana tradicional”, com és el cas del carrer Dolçainers.

Joan Fuster i Matilde Salvador ja tenen el seu carrer

Durant aquesta legislatura ja s’ha posat nom a places o carrers, com ara la plaça del Fòrum Municipal i els carrers Joan Fuster o Amelia Dolz. També hi ha les que porten el nom del poeta Marcos Ana; la bateria internacional Gottwald, que va defensar Sagunt durant la República; la plataforma per la Gerència Pública; la compositora Matilde Salvador; el catedràtic José Luís Blasco; el senador Ramírez, o les mines valencianes de Culla i la Torre d’en Besora, de les quals es portava mineral de ferro al complex siderúrgic d’AHM. S’han modificat, així mateix, els noms dels carrers com dicten els actuals estatuts d’autonomia: País Basc, Castella-la Manxa i Castella i Lleó. D’altra banda, s’ha posat nom a camins de les partides de Gausa, Montiver o la Vila.

Comparteix

Icona de pantalla completa