Diari La Veu del País Valencià
Un piromusical, dotze companyies i dos quilòmetres de recorregut: així serà la Cavalcada de Reis de València

Aquest 5 de gener els carrers de tot el territori tornaran a omplir-se de xiquets per a gaudir de “la nit més màgica de l’any”, la Nit de Reis. Enguany, la Cavalcada dels Reis d’Orient de València repetirà el recorregut ampliat de l’any passat –d’1,9 quilòmetres–, després de l’entrada de Ses Majestats per la Marina, i conclourà a la plaça de l’Ajuntament de València, al voltant de les 19 hores, amb un piromusical de la Pirotècnia Peñarroja, que interpretarà una cançó de Nadal. L’espectacle de la cavalcada torna a estar dirigit artísticament per la companyia de teatre La Fam, que ja va dirigir l’esdeveniment en les dos edicions anteriors; inclourà la participació de 12 companyies de teatre, i es repartiran 10.000 quilograms de caramels sense gluten. Així ho explicat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

Com a novetat d’enguany està la incorporació de la carrossa llit, que tancarà la cavalcada per a enviar els més menuts a dormir prompte, i les tres noves cançons que la companyia Maduixa Teatre ha composat en exclusiva per a aquest esdeveniment, que s’uneixen a altres dos cançons que ja va crear per a la cavalcada de l’any passat. Si parlem de xifres, la cavalcada comptarà amb huit formacions musicals, més de 100 actors i actrius, 300 figurants, 36 carrosses (sis més que l’any passat) i dos pantalles Led per a seguir el recorregut de la cavalcada des de la plaça de l’Ajuntament. A més, hi haurà una zona reservada per a persones amb mobilitat reduïda i quatre passos per a vianants al llarg del recorregut.

L’espectacle de la cavalcada arrancarà aquest dissabte a les 16 hores a la Marina de València, on Ramonets, la banda de música rock en valencià orientada a un públic infantil i familiar, farà més amena l’espera dels Reis d’Orient. Prèviament, al matí, la Bústia Reial amb la missatgera Caterina farà la seua última parada a la Marina per a arreplegar les cartes dels més més endarrerits. Com en altres anys, Ses Majestats arribaran a les 16.30h per la mar, a la Marina, on enguany des de l’Ajuntament de València s’ha volgut incrementar l’activitat en el port. La cavalcada arrancarà des del pont de les Flors a les 18h, on el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha recordat que no pot acudir el públic assistent. A eixa mateix hora començarà l’actuació del grup musical Pop’s Corn de Maduixa Teatre al balcó del consistori valencià per a fer més amena l’espera als més menuts.

Així, el recorregut de la Cavalcada dels Reis d’Orient per al públic s’iniciarà al carrer de Navarro Reverter, per a continuar per la porta de la Mar, General Palanca, General Tovar i desembocar al carrer de la Pau. D’ací arribarà a la plaça de la Reina, seguirà pel carrer de Sant Vicent i, per fi, després d’aproximadament una hora de trajecte, sobre les 19 hores, arribarà a la plaça de l’Ajuntament. Ses Majestats faran aleshores la seua pujada al balcó amb la grua dels Bombers i tindrà lloc el piromusical de Pirotècnia Peñarroja, procedent de la Vall d’Uixò (la Plana Baixa). Posteriorment, els Reis d’Orient prosseguiran el seu trajecte per l’avinguda de Marqués de Sotelo.

La cavalcada, que també es podrà seguir per xarxes socials a través de l’etiqueta #CavalcadaVLC i es retransmetrà a través de la web de Festes de València, estarà formada per 15 seccions diferenciades. Aquestes seran la secció d’obertura amb gegants i cabuts, la secció de col·laboradors i entitats, la carrossa del patge Miquel, la quadriga d’Heròdes amb els soldats romans, l’Àngel Anunciador, l’Estrela d’Orient, la Bústia Reial amb la missatgera Caterina, la carboneria real i les corts reials de Melcior, Gaspar i Baltasar. Tancaran la comitiva la carrossa llit i la carrossa de regals.

“Des de 2015, hem fet un reforç artístic i musical de la Cavalcada, que és un espectacle de carrer”, ha indicat Fuset, qui ha recordat que les empreses que col·laboren i participen a la cavalcada “han d’adaptar-se al lema”, que és ‘Llegim’, un eslògan que també se segueix en Expojove, per tal “d’evitar que es convertisca en una simple cavalcada publicitària”. Les empreses col·laboradores han d’aportar 1.500 euros i, a més, con en edicions anteriors, l’Ajuntament de València cedeix carrosses a entitats socials i ONG, com ara Unicef, Aspanion (Associació de Pares de Xiquets Amb Càncer de la CV), la Creu Roja i Junta Central Fallera.

A l’endemà, el diumenge 6 de gener, el treball dels Reis d’Orient continuarà amb visites a diversos hospitals valencians. Aquest serà l’últim acte dels ambaixadors reials, que enguany estan protagonitzats per Pere Borrego, president de la falla Na Jordana; l’actor Alfred Picó, i el president de l’associació Orriols Conviu, Mohamed Mboirick.

Comparteix

Icona de pantalla completa