Diari La Veu del País Valencià
L’inici de 2019, més primaveral que hivernal amb màximes de 24 graus al sud del territori

Els primers dies de 2019 han resultat “més primaverals que hivernals” al sud del territori, amb màximes de 23 i 24 graus centígrads, una circumstància més que confirma el procés de calfament del litoral mediterrani. Així ho ha resumit a EFE el director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant, el catedràtic Jorge Olcina, a partir de l’estudi de les temperatures de finals de desembre i principis de gener dels últims anys.

Aquestos primers dies de 2019 han sigut els més càlids a la demarcació d’Alacant des de 2010, exceptuant 2013 i 2015, la qual cosa manté “la tendència que es manifesta en els últims anys”. “Es tracta de començaments d’hivern anticiclònics, que en el litoral mediterrani porten com a conseqüència temperatures molt agradables al migdia encara que fredes a la nit i absència de pluges”, ha manifestat el climatòleg. Per a Olcina, “és un tret més del procés de calfament en el litoral mediterrani, amb hiverns poc freds, excepte en jornades puntuals en les quals arriba alguna massa d’aire del nord d’Europa”, ha puntualitzat.

Més fred en zones planes que en zones de muntanya

D’altra banda, el País Valencià ha presentat durant la matinada de dimecres a dijous la situació atmosfèrica coneguda com a ‘inversió tèrmica’, amb la qual les temperatures més baixes s’han registrat en altiplans i fons de vall de l’interior. No obstant això, en zones de muntanya les temperatures no han sigut tan baixes com en zones planes.

Així ho ha explicat el Servei Oficial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha indicat que la temperatura mínima al País Valencià s’ha registrat a Ademús (el Racó d’Ademús), amb 7 graus negatius. Li seguien Villena (l’Alt Vinalopó), amb -6.4 graus; Vilafranca (els Ports), amb -6.3; Xalans (la Vall de Cofrents-Aiora), amb -4.9; el Pinós (el Vinalopó Mitjà), amb -4.4; Fontanars dels Alforins (la Vall d’Albaida), amb -3.1; Utiel (la Plana d’Utiel-Requena), amb -2.6; Morella (els Ports), amb -1.6, i Torís (la Ribera Alta), amb -0.6.

L’Aemet ha destacat que les temperatures més baixes de la passada matinada s’han registrat en altiplans i fons de vall de l’interior, mentre que en zones de muntanya les temperatures no han sigut tan baixes com en zones planes. Per exemple, a l’estació de Zarra (la Vall de Cofrents), situada fora del nucli urbà, a quasi 900 metres d’altitud en muntanya, la mínima ha sigut de 4.6 graus i, per contra, a Xalans, a 370 metres, la mínima ha sigut de -4.9 graus.

Amb inversió tèrmica, les temperatures més baixes en la baixa troposfera es troben al costat del sòl i la temperatura augmenta a mesura que ascendim en la denominada capa límit atmosfèrica, en els primers centenars de metres de grossària.

Comparteix

Icona de pantalla completa