Diari La Veu del País Valencià
La primera víctima de 2019 eleva a 976 les assassinades per violència masclista des que hi ha registres

Un total de 976 dones han sigut assassinades per violència de gènere des de 2003, any en què van començar a registrar-se les víctimes de violència masclista. En aquesta xifra s’inclou ja la primera morta de 2019, R.A.C.S., una dona de 26 anys que va ser apunyalada a mans de la seua parella la matinada d’aquest dijous a Laredo (Cantàbria). La víctima no havia denunciat el seu agressor, igual que el 70% de les 47 dones assassinades en 2018.

Es tracta de la primera víctima mortal de 2019, que s’avança al primer crim de violència masclista de 2018, que es va produir el 20 de gener de l’any passat en Els Realejos (Tenerife), quan un home va assassinar la seua dona, Jennifer Sofia Hernández Salas, de 46 anys, assestant-li diverses punyalades. Almenys 47 dones van ser assassinades al llarg del passat any 2018 a mans de les seues parelles o exparelles i encara hi ha un cas en investigació, per la qual cosa la xifra podria augmentar a 48, segons l’estadística del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat. En qualsevol cas, és la xifra més baixa des de l’any 2003, quan van començar a registrar-se les víctimes de violència masclista.

A més, almenys tres menors van ser assassinats l’any 2018 per violència de gènere, segons les estadístiques d’aquest ministeri, encara que el número podria arribar a igualar la xifra registrada en 2017, quan van ser huit els menors morts, si es confirmen els casos en investigació i si s’arribara a incloure finalment el cas del menor que va morir en caure per un barranc al sud de França el cotxe en el qual viatjava al costat del seu pare. Els casos confirmats són el de les dues menors assassinades pel seu pare a Castelló el mes de setembre passat i el del xicotet assassinat pel seu pare a Almeria el mes d’abril. Entre els casos en investigació es troba el de les menors de l’Orotava (Tenerife), assassinats al costat de la seua mare el 14 de juliol.

En paral·lel a l’estadística oficial, la web ‘feminicidio.net’ porta comptabilitzats 96 feminicidis i assassinats de dones l’any 2018. En ells s’inclouen els 47 assassinats de la base de dades oficial del govern espanyol però també altres dos crims no confirmats de ‘feminicidi íntim’, és a dir, en l’àmbit de la parella, i els denominats ‘feminicidis no íntims’, entre els quals s’inclou l’assassinat de Laura Luelmo i d’altres cinc dones assassinades a mans d’homes. En relació als menors, la mateixa web indica que en 2018 van ser assassinats per violència masclista un total de deu menors, huit xiquetes i dos xiquets, entre els quals compten les tres víctimes incloses en l’estadística oficial del govern espanyol.

Comparteix

Icona de pantalla completa