Tancaments en cent col·legis contra la supressió d'aules en la pública

A la seu d'Escola Valenciana es celebrà un acte simbòlic de suport a les més de 130 escoles a les quals la Conselleria d’Educació els ha suprimit unitats educatives en valencià
10 abril 2014 01:00h
RedactaVeu / ACN / València

Els representants d'Escola Valenciana han realitzat aquest dijous un tancament simbòlic a la seu de l'entitat (situada al carrer José Grollo 91, de València) en solidaritat amb els centres que perden unitats en valencia.

Al voltant de 100 col·legis i entitats van secundar ahir aquests tancaments.

És el primer 'Dijous de lluita, jornada per l'escola pública', acció coordinada per Federacions de pares i mares del territori així com el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) o Escola Valenciana. Aquests darrers han realitzat també tancaments a les seves seus en solidaritat amb els centres.
L'onada de tancaments es va iniciar al Ciutat de Cremona d'Alaquàs (Horta Oest), que aquest dijous realitza la seua jornada de tancament número 50. Altres, com el Martínez Valls i el Bonavista d'Ontinyent (Vall d'Albaida) afronten ja el seu 17è dia de tancament.
 
Aquest dijous s'han afegit desenes centres d'arreu del territori valencià i a totes les comarques del País Valencià en un tancament coordinat, que ha rebut el suport de tota la comunitat educativa. És la primera experiència de tancaments coordinat però podria no ser l'última, ja que tant els centres com les entitats i sindicats que hi donen suport han manifestat que podria repetir-se.
 
Un d'aquest centres ha estat el CP Ramiro Jover de València. Un dels pares d'alumnes, Emili Xavier Messeguer, ha explicat a l'ACN que aquest "és el primer dijous de lluita de molts els que vindran fins que aconseguim l'objectiu". Messeguer ha explicat que aquest centre està afectat per la supressió d'una aula d'infantil en valencià i que no podrà matricular la seva filla en aquest centre.

“M. José Català no escolta les famílies dels centres afectats, ni até els fets, i això li passarà factura, temps al temps, i ella ho sap”, ha expressat el president d’Escola Valenciana, qui ha anunciat que les famílies que vulguen matricular en valencià “tenen a la seua disposició l’assessorament d’Escola Valenciana, mentre que les que vulguen matricular en castellà que s’adrecen a M. José Català”, ha anunciat el president d'Escola Valenciana, qui ha avançat que l'entitat inclourà les declaracions de dilluns passat de M. José Català en la vista oral del recurs contenciós-administratiu que l’entitat ha presentat al TSJ valencià.

La Consellera d’Educació va declarar que la llibertat d’elecció de les famílies del programa lingüístics en què matricular els seus fills i filles estarà garantit sempre que hi haja suficients alumnes per a formar un grup i que l’arranjament no es fa per temes lingüístics sinó perquè hi ha alumnat o no.

Escola Valenciana considera que la consellera M. José Català  és “incapaç de controlar el guirigall i la crispació interna” que existeix actualment en la Conselleria d’Educació i que està actuant “amb el mateix nerviosisme característic dels últims mesos d’un Govern autonòmic molt desgastat, que està sumit en el caos intern davant” les eleccions que se celebraran l’any 2015.

Per a Escola Valenciana, el que està fent la consellera d’Educació supera els atacs a l’educació pública, de qualitat i en la nostra llengua de l’exconseller Alejandro Font de Mora, inclús del govern de les Illes Balears en temes educatius.

“M. José Català s’ha convertit en la millor alumna del ministre José Ignacio Wert per a bombardejar l’ensenyament en valencià. A més ha pres aquestes determinacions sense el consens i l’acord intern amb la inspecció educativa i planificació educativa, sense atendre al que els seus propis tècnics recomanen i inclús està ignorant el que des dels ajuntaments amb centres atacats estan defenent pel bé de la població”, s’ha valorat des d’Escola Valenciana.

En un comunicat fet públic per Escola Valenciana, explica que allò que l’entitat cívica qüestiona de la gestió de M. José Català en matèria d’oferta de programes d’ensenyament en valencià  són els següents punts:

En primer lloc, les famílies no tenen una lliure elecció del programa lingüístic que volen, perquè no totes les escoles públiques oferten ensenyament en valencià allà on cal. Per tant el que fa la consellera d’Educació és tergiversar la realitat davant de l’opinió pública.

A més, l’entitat demana a la consellera d’Educació que explique a què es refereix quan diu que la tria de programa lingüístic estarà garantit a les famílies sempre que hi haja suficients alumnes per a formar un grup. Quants alumnes calen per a formar un nou grup en valencià? L’entitat cívica li recorda a la consellera d’Educació que només han calgut dos alumnes per a canviar a castellà i a meitat de curs una línia en valencià del CP Pare Català i que per a l’any que ve només calen 10 alumnes per mantenir eixa líniaa al centre.

En tercer lloc, des d’Escola valenciana es creu fermament que a part del casos de tancaments d’unitats naturals per la disminució de la natalitat, que són els mínims, hi ha una política educativa orquestrada per a atacar l’ensenyament públic i en valencià. I afegeix que amb només un exemple és suficient, “hi ha més de vint famílies disposades a matricular els seus fills per a l’any que ve a l’escola Ciutat de Cremona d’Alaquàs i la Conselleria d’Educació es manté fèrria a tancar el centre”.

Com a últim punt, Escola assegura que aquells centres de doble línia educativa obligats a suprimir o la línia en valencià o la línia en castellà, en molts dels casos que s’ha optat  per mantenir la línia en valencià “han estat obligats a conservar la de castellà per imperatiu de la Conselleria d’Educació”, que ha “desautoritzat la decisió dels Consells Escolars”. En el cas contrari, en quan s’ha decidit conservar la línia en castellà, “no s’ha tingut cap pressió de l’Administració educativa”.

Accions dijous, divendres i dissabte

L’entitat ha anunciat que es manté a l’espera del dictamen del jutge respecte a la sol•licitud de la suspensió cautelar de l’arranjament escolar fet per la Conselleria d’Educació, que invalidaria l’actual procés de matriculació a les escoles.

En el seu comunicat Escola Valenciana recorda que ahir va presentar una instància dirigida a Rafael Carbonell, Secretari Autonòmic d’Educació i un dels màxims responsables de l’atac a l’ensenyament en valencià,  en què li demana suspendre l’efectivitat de la resolució de l’arranjament escolar per al curs que ve i li presenta el recurs contenciós-administratiu que l’entitat ja ha fet arribar al Tribunal Superior de Justícia valencià.

Així mateix, membres d’Escola Valenciana realitzaran un tancament dijous 10 d’abril com a acte simbòlic de suport a les més de 130 escoles a les quals la Conselleria d’Educació els ha suprimit unitats educatives en valencià.

“Les portes de la seu de l’entitat a València estaran obertes per a totes aquelles persones que vulguen expressar el suport a l’escola pública i en valencià”, han anunciat.

“Ens enorgulleix el comportament i les accions que estan fent tants i tants pares i mares per vetllar per l’escola pública i en valencià. D’una cosa no tenim cap dubte i és que les mesures que estem duent a terme des de diferents camps del món educatiu  enfortiran i prestigiaran més la nostra escola contra els atacs i la irresponsabilitat dels nostres màxims dirigents polítics”, ha declarat Vicent Moreno.

El divendres 11 d’abril se celebrarà la Trobada de secundària i batxillerat de l’Alacantí i el dissabte 12 d’abril es farà la Trobada d’Escoles en Valencià de la Vall d’Albaida a Bèlgida.

“Seran les dues expressions de defensa i dignificació de la Nostra escola organitzades per la nostra entitat per al cap de setmana. La Junta d’Escola Valenciana se celebrarà el dissabte al matí a Otos, una de les poblacions implicades en la Trobada de la Vall d’Albaida com a mostra de solidaritat amb els tancaments que s’estan realitzant a les escoles de la comarca”.

Per al mateix dissabte, Escola Valenciana ha organitzat juntament a la Unitat per a l’Educació Multilingüe-Universitat de València i Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana la jornada “35 anys d’ensenyament del valencià”, que suposa una trobada de professorat a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València per fer un balanç sobre tres dècades d’ensenyament de la nostra llengua.

Per últim,  Escola Valenciana anima els valencians i les valencianes  a participar en les marxes per l’escola pública i en valencià que com a membres de la Plataforma per l’Ensenyament Públic ha organitzat juntament amb l’escola Ciutat de Cremona en València el dissabte 12 d’abril. Les marxes començaran a les  17:30 hores i confluiran a la Plaça Manises a les 18:00 hores.


next