Diari La Veu del País Valencià
Més de dotze mil tones de matèria orgànica s’arreplegaran a València en 2019

L’Ajuntament de València preveu arreplegar entre dotze i catorze mil tones de matèria orgànica al llarg d’aquest any amb un sistema de recollida de residus que ja està implementat al 51% de la ciutat. Així ho ha explicat la regidora delegada de Gestió de Residus Sòlids, Pilar Soriano, qui ha exposat que durant el passat 2018 es van arreplegar un total de 3.416 tones quan encara s’estava posat en marxa el sistema a la meitat de la ciutat. A més, Soriano ha aprofitat l’ocasió per a indicar que la Fase III d’implementació dels contenidors de matèria orgànica ja està dissenyada i que estan pendents de l’assignació pressupostària, que arribarà al llarg d’aquest any.

Soriano ha indicat que en aquest moment se segueixen els paràmetres de Barcelona durant el primer any d’implementació del sistema de recollida de matèria orgànica. Així mateix, ha subratllat que serà al llarg de gener quan es podrà fer un estudi dels residus d’aquestos contenidors marrons per a saber si la ciutadania està reciclant adequadament. Tot i així, la regidora ha expressat que té bones expectatives respecte a la resposta del veïnat de València en aquest assumpte.

Així, la regidora ha fet un balanç del sistema de recollida de matèria orgànica des que va arrancar amb la Fase I a finals de 2016 als barris de Sant Marcel·lí i Benimaclet, on es van recollir 273 tones. Amb la incorporació de Campanar, Sant Pau i els grans productors (que inclouen mercats, escoles, hospitals i supermercats) es recolliren en l’exercici complet de 2017 un total de 2.183 tones de residus. Fins a octubre de 2018 es van recollir 2.210 tones, mentre que a finals de l’any passat va arribar el desplegament del sistema de recollida a onze districtes de la ciutat, el que suposa el 51% de València. Així, de novembre a desembre de 2018, ja amb la Fase II del projecte implementada per complet, es van arreplegar 1.206 tones.

Pel que fa a la campanya de conscienciació sobre la recollida de residus orgànics que va llançar el consistori valencià, Soriano ha indicat que s’han repartit un total de 52.600 kits a la ciutadania. Aquestos venen acompanyats amb una informació que proporciona l’equip dinamitzador durant 10-15 minuts i que busca crear una ciutadania més compromesa amb la recollida selectiva. Així, Soriano ha mostrat la seua satisfacció per la bona acollida de la campanya i ha volgut agrair tant a les associacions veïnals com als mitjans de comunicació la seua tasca en la difusió.

Al mateix temps, la regidora Soriano ha indicat que en els PAI Moreres, Quatre Carreres, Sociópolis i Benicalap, on es van instal·lar contenidors de recollida selectiva en el magatzem d’edificis per a aconseguir zones sense contenidors al carrer, s’han arreplegat 3 tones de residus de matèria orgànica.

Compostadors als horts escolars

La regidora també ha anunciat que al llarg de gener arribaran unitats de compostadors a 14 centres educatius de València que compten amb horts escolars per tal de promoure la creació de compost des de les escoles. Un fet que també ajudarà a fomentar una consciència mediambiental entre els més menuts per tal que aprenguen, a més, la necessitat del reciclatge. Així, Soriano ha indicat que ja s’han posat en contacte amb diferents centres i durant aquest mes arribaran tots els compostadors als centres.

Comparteix

Icona de pantalla completa