Un programa de voluntariat retira 43 exemplars de tortugues invasores a Torreblanca

Les espècies exòtiques suposen un perill per a les autòctones perquè ocupen el seu hàbitat de forma "alarmant" i aconsegueixen desplaçar-les
/ Castelló de la Plana
4 gener 2019 01:00h
L\'objectiu de la campanya és la protecció de la tortuga europea, l\'espècie autòctona d\'aquest territori.

La Fundació Global Nature (FGN) duu a terme la coordinació del programa de voluntariat que ha aconseguit retirar 43 exemplars de tortugues d'espècies invasores a Torreblanca (la Plana Alta). En concret, el programa ha aconseguit recollir 167 exemplars, dels quals 152 han sigut capturats i 15 han sigut entregats per particulars en les instal·lacions de l'Espai Natura.

Aquestos últims són també el resultat de la campanya de sensibilització que s'inclou en el programa, ja que s'han realitzat diferents activitats de difusió per al turisme familiar en el qual s'exposa la problemàtica de les espècies invasores i el perill que suposa per a les autòctones, segons ha informat Global Nature en un comunicat.

El treball, que va començar en octubre de 2017 i que ha comptat amb la participació de 158 persones, té com a principal objectiu fer un seguiment i control de la tortuga europea (Emys orbicularis) per a protegir aquesta espècie autòctona i eliminar les exòtiques o invasores que tenen més cries a l'any i acaben ocupant l'hàbitat de forma "alarmant", ja que desplacen la resta d'espècies; açò s'explica pel seu caràcter invasor.

L'acció principal ha consistit a col·locar en les séquies dos tipus diferents de paranys. Amb això, s'aconsegueix d'una banda extraure les tortugues exòtiques del medi natural, que romanen de forma provisional a l'Espai Natura fins que la Conselleria de Medi Ambient es responsabilitze d'elles, i, d'altra banda, es realitza un seguiment de les espècies autòctones elaborant una fitxa de cadascuna d'elles en el moment de la seua captura i marcatge. En total, s'han realitzat 24 sessions de parany durant 2018.

Dels 152 exemplars que s'han capturat, 109 són de l'espècie tortuga europea (Emys orbicularis) i 43 exòtics. Dels 109 exemplars autòctons, 28 corresponen a exemplars que ja s'havien capturat una primera vegada i que es van recapturar en alguna de les anteriors campanyes.

next