Diari La Veu del País Valencià
El govern de la Nau torna a airejar les seues desavinences, ara sobre els patinets elèctrics

L’any passat es va tancar amb el Programa d’Actuació Integrada (PAI) de Benimaclet, que planteja construir 1.345 vivendes al barri, com a motiu de les desavinences entre els grups municipals que conformen el govern de la Nau a l’Ajuntament de València (Compromís, el PSPV i València en Comú). Ara que arranca 2019, any electoral –no s’ha de perdre això de vista–, des dels partits que conformen el govern municipal tornen a airejar-se eixes discrepàncies internes o draps bruts que la portaveu socialista i candidata a l’Alcaldia, Sandra Gómez, va plantejar aleshores que valia més netejar a casa. Unes desavinences que potser tenen més a veure amb una falta de comunicació o amb l’intent de posar en qüestió l’aliat al govern que en uns mesos es convertirà en enemic a les urnes.

Així, sembla que Gómez ha volgut trencar aquesta vegada el suggeriment que feia als seus companys de deixar els conflictes interns dins del consistori i aquest dijous va llançar el tret d’eixida d’un nou debat als mitjans de comunicació. Des del grup municipal socialista van enviar aleshores una nota de premsa per a exposar les al·legacions a l’Ordenança de Mobilitat dissenyada per la Regidoria de Mobilitat Sostenible del consistori valencià, dirigida pel regidor de la coalició valencianista, Giuseppe Grezzi. Els socialistes van presentar un total de 15 al·legacions al document, que posen en qüestió la comunicació interna entre ambdós grups municipals i que evidencien la crítica dels socialistes a l’ordenança de la coalició valencianista.

La portaveu socialista va exposar que l’objectiu d’aquestes al·legacions era “protegir les persones vianants” i “impulsar la mobilitat elèctrica”. A més, entre les propostes adreçades a protegir les persones vianants i les persones amb mobilitat reduïda, Gómez va explicar que els socialistes plantegen “baixar de les voreres els patinets”. En la justificació socialista s’assenyala també la necessitat que la prohibició dels patinets elèctrics de circular per les voreres estiga “indicada clarament, per a no deixar cap lloc al dubte”. Tot i així queda palés que aquesta prohibició ja es tenia en compte implícitament en referències en un altre capítol de l’ordenança.

D’aquesta forma, el debat sembla més de forma que de fons, ja que tant Compromís com el PSPV plantegen el mateix. Tanmateix, aquest divendres el grup municipal Compromís ha respost a la formació socialista i ha indicat que la voluntat de la coalició valencianista pel que fa als nous mètodes de mobilitat urbana –que ha de regular la nova ordenança municipal de mobilitat– és “la de baixar de la vorera les bicis, els patinets i la resta de vehicles que puguen suposar un obstacle a l’espai del vianant a la vorera”. Així mateix, des de Compromís s’ha subratllat que la seua formació està treballant en aquestos aspectes “des del principi del mandat, amb la realització de tots els nous carrils bici a la calçada, per exemple”.

Trobada del govern de la Nau a l’alqueria central del Parc de Malilla el passat octubre. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

En eixe sentit, Compromís ha destacat en el seu comunicat que “el grup municipal socialista es va sumar aquest dijous a aquesta petició, ja recollida en l’ordenança emanada del servei de Mobilitat Sostenible”, i ha recordat la incidència del seu grup en “la prohibició de circular en patinet elèctric o qualsevol altre vehicle de motor per la vorera”. Al mateix temps, des de la coalició valencianista s’ha passat la bola a una regidoria socialista, però ara tractant el tema de les bicicletes.

Així, des de Compromís s’ha destacat que “Giuseppe Grezzi ha suggerit en diverses ocasions a la Regidoria de Protecció Ciutadana la creació d’un registre de bicicletes, atés que els seus agents serien els encarregats de supervisar el seu seguiment”; un apartat al qual es feia referència en les al·legacions socialistes, on s’indicava que “les bicicletes podran ser registrades a l’Ajuntament aportant la marca, model i número de bastidor a l’efecte d’identificació en cas de robatori, accident, estacionament indegut, etc.”. No obstant això, aquesta vegada han sigut els membres de la coalició valencianista els que han decidit suavitzar el debat públic i han afirmat que, “de nou, hi ha sintonia entre Compromís i el grup municipal socialista en aquest sentit”, almenys en la creació del registre.

Les bicicletes, a debat

Pel que fa als segurs dels ciclistes, el PSPV també volia afegir un apartat per a recomanar als ciclistes la disposició “d’una assegurança de responsabilitat civil amb cobertura en cas d’accident per a danys a tercers o materials”, un aspecte que Compromís ha valorat “positivament” però postil·lant que moltes persones ja tenen una assegurança de responsabilitat civil amb les seues assegurances de la llar i, a més, han recordat que “la no possessió d’una assegurança civil no eximeix la persona que causa un accident d’assumir les conseqüències que se’n deriven”.

A més, i continuant amb la intenció d’apropar postures, al comunicat de Compromís es planteja una campanya per a informar la ciutadania de la prohibició dels patinets elèctrics de circular per les voreres i s’indica que es farà en aquest sentit, “amb la implicació de la Policia Local, que és la que té la competència per a fer complir les ordenances”. Aquesta és una forma més de reduir les desavinences públiques amb els socialistes i, per altra banda, de deixar la responsabilitat en una regidoria socialista; en aquest cas, de Protecció Ciutadana, encapçalada per Anaïs Menguzzato.

El debat sobre l’Ordenança de Mobilitat encara continuarà algunes setmanes més i les opinions encara poden allunyar-se o apropar-se entre els membres del govern municipal a l’Ajuntament de València. Per la seua banda, la tercera pota del govern, València en Comú, no ha presentat cap al·legació a l’Ordenança, fet que s’entén com que està d’acord amb el plantejat per la Regidoria de Mobilitat Sostenible. A mesura que s’aproxime la fita electoral, veurem com es distancien els plantejaments dels diferents grups municipals sobre aquest i altres temes amb l’objectiu de diferenciar-se de cara a l’electorat.

Comparteix

Icona de pantalla completa