Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana que s’anul·le el decret de 1957 que permet als benedictins gestionar el Valle de los Caídos

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha exigit aquest diumenge al govern espanyol “que deixe el paper de prestidigitador respecte al futur del Valle de los Caídos i prenga les decisions en ferm que li permet l’actual ordenament jurídic, entre elles, la derogació del decret llei de 1957” pel qual s’estableix la Fundació de la Santa Cruz del Valle de los Caídos i s’atribueix la titularitat i administració del lloc a aquesta fundació. El Patronat de la fundació i la representació, a més, corresponen al Cap de l’Estat, explica Compromís.

Però aquestes tasques van ser delegades a l’Abadia Benedictina de la Santa Cruz a través d’un conveni, subscrit amb data de 29 de maig de 1958, entre la Fundació i l’Abadia Benedictina de Silos, previ decret d’establiment de l’Abadia per Pío XII, el 27 de maig de 1958, a petició de l’Estat. Les obligacions de l’orde religiós consistien, entre altres, en el manteniment del culte, la promoció d’una escolania, la direcció d’un centre d’estudis socials i la cura de l’hostatgeria.

Mulet denuncia que “aquest decret llei va ser signat per un govern il·legal i no té sentit que l’actual Estat es faça càrrec de les hipoteques normatives d’un règim genocida i il·legal”. A més, assenyala que “l’Abadia estaria incomplint les finalitats i, per tant, el Patronat ha de donar compte a la Santa Seu i sol·licitar la substitució de l’Abadia benedictina per una altra ordre o institut de l’Església. En tercer lloc, indica que el conveni entre la Fundació i l’Abadia, signat en 1958, atempta contra la llei de 2007 de Memòria Històrica, ja que entre les seues obligacions “està l’exaltació del franquisme, amb l’obligació de celebrar misses el 20 de novembre, entre altres dates”. En quart lloc, el portaveu de Compromís al Senat diu que “la Fundació no s’ajusta a la legislació actual sobre fundacions”. “Les recomanacions de la comissió d’experts ja apuntaven la necessitat de renegociar el conveni amb l’Església, per ser aquest anacrònic”, assegura, i afirma que “el govern [espanyol] té tota l’empara normativa per a expulsar aquesta ordre del Valle de los Caídos.

“Veiem com el govern [espanyol] s’ha dedicat a utilitzar aquest tema, el de l’exhumació del genocida del Valle de los Caídos, com una recurrent cortina de fum, un colp d’efecte partidista per a tindre’ns distrets –assevera– però eixos colps han sigut fallits i acaben reportant més problemes que solucions, enfangant el terreny i allunyant la solució del que al principi era senzill”.

El portaveu valencianista al Senat lamenta que “ara s’ha enterbolit la solució immediata, ja que s’ha optat més pels titulars que per les solucions, i continuem pagant amb diners públics el manteniment anual, caríssim, del mausoleu d’un criminal colpista que va dedicar 40 anys de la seua vida a assassinar espanyols i coartar les llibertats”. Mulet recorda que també hi és “l’ideòleg d’aquest règim filonazi, que també gaudeix d’una ubicació preferent en el mausoleu, i el govern [espanyol] obvia aplicar-li cap mesura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa