Diari La Veu del País Valencià
La Unió lamenta que l’augment dels preus de la taronja no compensarà les pèrdues acumulades

La Unió de Llauradors espera un augment dels preus citrícoles al camp en quinze dies, ja dins de la segona part de la campanya, que comprén varietats amb menor volum de producció i que tenen una eixida més ordenada en el mercat.

El secretari general de la Unió, Carles Peris, ha afirmat, després de ser rebut pel president de la Generalitat, Ximo Puig, que en poc més d’una setmana acabarà la primera part de la campanya de navelines i clemenules, les dues varietats amb major volum de producció al País Valencià. De moment, el mercat continua estancat en aquestes varietats amb preus molt baixos i “imatges decebedores de productors tirant el fruit al terra”, ha manifestat després de reunir-se amb Puig.

Peris ha recordat que van demanar al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació una mesura excepcional –una compensació directa al productor que ho ha perdut tot– com es va fer en el seu moment amb el veto rus, però no s’ha obtingut cap resposta.

En la segona part de la campanya citrícola no hi ha pressió de països tercers i no n’ha d’haver tampoc d’Egipte si el comerç i les empreses valencianes volen valorar la fruita valenciana, un producte “molt millor que l’egipci i amb el qual es pot competir molt bé en el mercat”, ha destacat el secretari general de la Unió.

Segons Peris, malgrat les expectatives de la segona part de la campanya, no es podran compensar les pèrdues de la primera part, que ha anat “francament malament”. Des de la Unió han traslladat al president de la Generalitat la importància de dotar l’oficina a Brussel·les “d’un pressupost digne” per a desenvolupar de “forma òptima els treballs en defensa de totes les produccions valencianes, no solament els cítrics”. Durant la reunió també s’ha tractat el caràcter restrictiu de “moltes normatives europees” per a la ramaderia i, respecte a les ajudes a la incorporació de joves al camp, Peris ha demanat agilitat i que el pagament es faça “dins del termini, en la forma escaient” i “sense retards”.

El secretari general de la Unió s’ha referit també a la necessitat de disposar d’una llei de la cadena agroalimentària d’àmbit estatal “que funcione” i ha demanat a la Generalitat que pressione el Ministeri sobre aquest assumpte. La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, també ha participat en l’audiència, a la qual ha assistit la comissió executiva de la Unió. Fonts del d’Agricultura han traslladat que existeix un diàleg permanent entre l’Administració autonòmica i el sector agrari.

Comparteix

Icona de pantalla completa