Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol aprovarà aquest divendres el projecte de pressupostos

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a, a continuació, iniciar el tràmit parlamentari. Així ho ha avançat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista concedida a l’Agència EFE en la qual ha explicat que seran uns comptes “carregats de sentit comú i també de valors socials que fan falta al nostre país”. Sánchez, però, no té garantits els suports perquè els comptes vagen endavant, ja que els partits catalans no pensen votar a favor si no hi ha cap proposta política concreta per a Catalunya.

Aquest dilluns, per exemple, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va assegurar que la seua formació no deixarà “ni tramitar” els pressupostos en cas que el president espanyol, Pedro Sánchez, no faça cap oferta política “seriosa” per a Catalunya, mentre que Esquerra també manté el ‘no’ i no ha debatut si permetrien tramitar-los.

A més, just abans d’acabar l’any, el PP va usar la majoria absoluta al Senat per a vetar els objectius de dèficit 2019-2021 –on estava inclòs el sostre de despesa del 2019–, que suposaven per al govern espanyol disposar de 6.000 milions d’euros més per a elaborar els pressupostos de l’any vinent. Dies abans, el Congrés va aprovar un dèficit públic de l’1,8% del PIB per al 2019 (cinc dècimes per sobre de l’actual, en l’1,3%), però, segons la llei d’estabilitat pressupostària modificada pel PP, calia que el Senat referendara les xifres.

El PP no va canviar el guió i va votar en contra dels objectius de dèficit, que ja comptaven amb l’aval de Brussel·les. Això obliga el govern espanyol a configurar el pressupost del 2019 amb el sostre de despesa de l’1,3% fixat per l’executiu de Mariano Rajoy. D’aquestos 6.000 milions d’euros, 2.500 anaven destinats a les comunitats autònomes; 2.500, per a pensions i 1.000 milions, per al govern de l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa