La defensa de Zaplana torna a demanar la llibertat per raons de salut

La jutgessa ha denegat totes les anteriors sol·licituds d'excarceració de l'expresident de la Generalitat
/ València
8 gener 2019 01:00h

La defensa de l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana ha tornat a sol·licitar la seua llibertat al·legant que el risc de fugida és "inexistent" a causa del seu "estat de salut". 

Segons fonts jurídiques, el passat 28 de desembre, la defensa va fer aquesta nova sol·licitud al jutjat d'instrucció número 8 de València, la cinquena que realitza fins al moment, ja que les altres quatre han sigut denegades per la titular del jutjat, que encara no s'ha pronunciat sobre aquesta última. 

Des del seu arrest, la defensa de Zaplana ha presentat cinc recursos per a demanar la seua posada en llibertat o l'arrest domiciliari, al·legant una "deterioració acusada" de l'estat de salut de l'exministre, que pateix una leucèmia des de 2015, any en què es va sotmetre a un trasplantament de medul·la. 

Per a sol·licitar la posada en llibertat de l'exministre, la defensa argumenta que la llei no permet mantindre a la presó l'investigat durant més de sis mesos fonamentant-ho en el risc de destrucció de proves. A més, el risc de fugida, únic fonament possible de la presó preventiva en aquest moment en el cas de Zaplana, "és inexistent donat el seu estat de salut, que l'obliga, segons els experts que han emés informes, a estar subjecte a tractaments en el mateix hospital on va ser trasplantat".

Les fonts assenyalen que qualsevol "mínim risc" podria ser "pal·liat amb mesures alternatives a la presó, retirada de passaport o presentacions". Afegeixen que existeixen sistemes de control telemàtic a la disposició dels jutges d'instrucció per a garantir el control dels presos preventius, més enllà dels casos de violència contra la dona.

Un altre dels arguments de la defensa és que en l'últim terme la llei preveu la presó atenuada –arrest domiciliari– per als supòsits que "per raó de malaltia l'internament comporte greu perill per a la salut".

next