València en Comú exigeix a Ribó que es replantege la relació amb el port i paralitze la ZAL

El grup que lidera María Oliver remarca que "València és una ciutat amb port i no un port amb una ciutat al voltant"
/ València
8 gener 2019 01:00h

El grup municipal València en Comú (ValC), socis de govern de Compromís i PSPV-PSOE, ha exigit a l'alcalde, Joan Ribó, que es replantege la relació del port i la ciutat i li ha demanat que sol·licite la paralització de l'execució de la ZAL i la seua conversió definitiva en corredor verd. En un comunicat, el grup que lidera María Oliver ha reiterat la seua "preocupació" sobre com afectarà la qualitat de vida dels valencians "les imposicions del port a la ciutat i el seu entorn natural".

Per a ValC és "prioritari replantejar la relació entre la nostra ciutat i el port, aclarir que València és una ciutat amb port i no un port amb una ciutat al voltant". "Les prioritats en el desenvolupament d'aquesta infraestructura han de vetlar per l'interés general, per tant, no es poden plantejar sense atendre els efectes negatius que produeixen a la ciutat", han argumentat des del grup municipal.

En la seua opinió, continuar augmentant l'impacte del port sobre la ciutat "no és una opció sostenible" i ha advertit que la "reversió de la concessió a la naviliera Unión Naval per a instal·lar la terminal de creuers suposarà col·locar aquesta instal·lació hipercontaminant massa prop de la gent del barri de Natzaret, de la futura ciutat esportiva del Llevant UD i del parc de desembocadura". 

A més, ha considerat que "l'ampliació de la zona nord de càrrega sense tindre resolt l'accés suposarà una sobrecàrrega de trànsit de camions inassumible per als Poblats Marítims, els Pobles del Sud i, en definitiva, per a la ciutat". Aquesta ampliació és "la que més preocupa" perquè d'ella es deriva la "suposada necessitat de la ZAL, l'acostament de la terminal de creuers, el futur col·lapse de la V-30 i un intensíssim trànsit de camions per Natzaret i La Marina totalment incompatible amb el model de ciutat per a les persones que abandera el Govern de la Nau".

ValC sempre ha advocat per tindre una "relació simbiòtica i saludable amb el port", la qual cosa, en la seua opinió, "exigeix limitar el creixement desmesurat de la instal·lació a l'entorn de la ciutat"

Des del grup municipal sempre han plantejat com a opció més lògica, ecològica i fins i tot econòmica, que el port, si ha de créixer, projecte eixe creixement en les seues instal·lacions de Sagunt. Així, sempre han defensat que "no calia consolidar la ZAL". La formació ha recordat que dimecres vinent els alcaldes de València, Joan Ribó, i Sagunt, Francesc Fernàndez, han organitzat un acte institucional per a parlar del port de totes dues ciutats.

València en Comú ha plantejat recuperar els terrenys com a corredor ecològic, "exactament la mateixa posició que va defensar l'alcalde de la Punta, Ignasi Vázquez, així com altres veus dins de la seua formació, Compromís, i altres col·lectius de la societat civil valenciana com Per l'Horta".

El nou pla especial de la ZAL, han sostingut, "parteix una altra vegada de la base errònia que el sòl és urbanitzable, entre altres coses, per a botar-se l'avaluació ambiental estratègica, quan les sentències declaren nul·la tota la tramitació urbanística". "Amb les decisions judicials el sòl havia tornat a la qualificació anterior a l'any 1999, és a dir, no urbanitzable especialment protegit", han incidit.

Per a València en Comú, "seria necessari que el Govern de la Nau atenguera la inseguretat jurídica que presenta el desenvolupament de la ZAL i sol·licitara la paralització de l'execució de la mateixa i la seua conversió definitiva en corredor verd".

next