Diari La Veu del País Valencià
Quinze preses de Picassent crearan la seua revista a través del projecte ‘Impresas’

Un equip de professionals del periodisme i de l’àmbit social ha posat en marxa ‘Impresas’, un projecte que persegueix crear la primera revista editada exclusivament per dones en el Centre Penitenciari de Picassent, el més gran de l’estat espanyol. La iniciativa consisteix a impartir una sèrie de tallers teòrics i pràctics en els quals participen 15 dones, que seran les encarregades de la publicació íntegrament: des de definir el nom fins a triar les temàtiques passant per la redacció dels continguts i el disseny de la maqueta. L’objectiu dels tallers és generar un entorn creatiu dins de la presó que reafirme les habilitats i que afavorisca l’apoderament de les participants, segons fonts de la direcció del projecte.

El resultat d’aquesta activitat serà el número 0 d’una revista impresa, de manera que tinguen una prova tangible del seu talent i que se salve la bretxa digital amb les seues famílies. La distribució de la revista en aquesta primera edició del projecte ‘Impresas’ serà dins de l’àmbit penitenciari. Les imatges incloses en aquesta revista estaran a càrrec de professionals de la fotografia i la il·lustració, que seran “els seus ulls en l’exterior”, ja que col·laboraran per a transmetre gràficament les idees que les dones decidisquen presentar sobre elles mateixes. Aquesta iniciativa naix de la inquietud del col·lectiu ‘Impresas’, format per un equip de dones sensibilitzades amb l’exclusió, l’objectiu de la qual és generar un impacte social real a través de la cultura.

Per a això, el projecte ha sigut dissenyat durant un any per professionals de la branca periodisticoliterària i la branca social, que han mantingut reunions amb un panell de dones exrecluses per a contrastar la idoneïtat de les activitats i els enfocaments. La branca periodística del grup està composta per la periodista Pilar Almenar, directora del projecte; Laura Bellver, periodista especialitzada en igualtat i perspectiva de gènere; així com la fotoperiodista i llicenciada en filosofia Estrella Jover, la coordinadora de continguts. La branca social compta amb Patricia Blanco, especialista en gestió de projectes socials, qui aporta la visió estratègica en aquest camp; Rus Martínez, psicòloga amb experiència en treball en presons, i Cristina López, terapeuta ocupacional amb formació en gestió emocional i de grups.

Els tallers van començar el mes d’octubre passat i s’estendran fins a finals de gener amb la intenció que la revista puga estar publicada el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona. La presó de Picassent és la més gran d’Espanya i en ella viuen prop de 2.400 persones, de les quals al voltant del 12% són dones. La població femenina és minoria a les presons espanyoles. Representen només prop del 8% del total de la població reclusa i tenen menys possibilitats d’elecció de tractaments i activitats per a la reinserció.

El projecte d”Impresas’ aspira a compensar aquesta desigualtat en la mesura que siga possible mitjançant activitats que milloren la capacitat d’expressió de les participants. Aquestes poden aprofitar aquestos coneixements tant dins de la presó, on realitzen tots els tràmits oficials per via escrita, com fora, de manera que la seua habilitat per a comunicar-se facilite la seua integració i, per tant, servisca de pont per al camí a la vida en l’exterior.

‘Impresas’ té vocació de continuïtat i, després d’aquesta primera edició, el col·lectiu espera poder realitzar els tallers de forma anual. Actualment, la iniciativa es desenvolupa amb el suport de l’associació Adonar, especialista a acompanyar projectes d’acció social a través de la cultura i amb la col·laboració i finançament d’Àmbit, associació amb 25 anys d’experiència en el treball a la presó i amb persones recluses i exrecluses amb malaltia mental.

El Centre Penitenciari de Picassent, adscrit a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, acull el projecte que en aquesta primera edició compta amb la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’. A més, el projecte compta amb el suport de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València i del Vicerectorat de Cultura i Esport de la UV. Per a aconseguir els seus objectius, el projecte està obert a col·laboracions i patrocini d’institucions, associacions creadores i professionals gràfics que desitgen participar-hi.

Comparteix

Icona de pantalla completa