Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat apel·la a la unitat d’acció en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista

La comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista ha acordat reivindicar-lo com a “eina fonamental” en la lluita contra eixa violència junt amb el Pacte d’Estat, el Conveni d’Istanbul i les lleis estatal i autonòmica vigents en aquest sentit.

Així ho ha acordat la comissió de seguiment, reunida aquest dimarts en sessió ordinària, on les entitats feministes han plantejat que s’aprovara una declaració de suport “en un moment complex com l’actual”, segons el secretari autonòmic d’Igualtat, Alberto Ibáñez, qui ha presidit la trobada.

“La millor forma de defensar el pacte és continuar implementant totes les mesures que recull reivindicant que tant aquest com l’estatal són els millors instruments per a lluitar contra la violència de gènere i en defensa d’una societat feminista”, ha afirmat Ibáñez segons un comunicat de la Generalitat.

El secretari autonòmic ha recordat que un dels grans assoliments d’aquest acord és que ha sigut participat per tota la societat civil i que deixa fora de la confrontació partidista la violència contra les dones.

Actualment “hi ha un gran consens i el que cal fer és continuar amb aquesta unitat d’acció en favor d’una societat igualitària i justa”, segons Ibáñez. Al seu judici, qualsevol que es posicione “fora d’això o que vulga traure rèdit electoral d’aquest debat s’exclourà d’una qüestió tan fonamental com és la democràcia i la legalitat actual”.

Nou sistema d’indemnitzacions

També ha aprofitat per a reivindicar el treball realitzat des del citat pacte, del qual ha destacat el nou sistema d’indemnitzacions, que equiparen i amplien les ajudes per violència masclista a les que es concedeixen a les víctimes del terrorisme. Enguany, seran els fills els primers que cobraran la indemnització per causa de mort, que passa de 6.000 a 75.000 euros.

Amb el nou sistema d’indemnitzacions, ha reiterat, “seran els fills i filles els primers que cobraran la indemnització de 75.000 euros per causa de mort“, “una quantitat que percebran cadascuna de les persones descendents amb independència que siguen menors d’edat o que tinguen o no dependència econòmica de la mare”, ha matisat. En el cas que no hi haja fills, seran els pares o mares de la dona víctima els qui percebran a parts iguals els 75.000 euros de l’ajuda, i si aquestos no viuen, seran els germans de la dona els qui cobraran la indemnització.

A més, en el cas que la dona morta haguera refet la seua vida amb una altra parella, aquesta percebrà una indemnització de 26.460 euros i serà sempre excloent de qualsevol altre tipus d’ajuda estatal. Per a percebre aquesta quantitat hauran de tindre un mínim de 2 anys de convivència o haver tingut descendència en comú.

De la mateixa manera, en 2019 s’amplia l’equiparació amb les víctimes de terrorisme quan la conseqüència de l’agressió masclista és una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) o una gran invalidesa (150.000 euros).

També es reconeix en 2019 el dret d’una mare a rebre una indemnització de 75.000 euros per violència masclista quan maten els seus fills “per a fer-li mal” i se’ls concediran indemnitzacions a aquelles persones que resulten assassinades o incapacitades com a conseqüència d’ajudar una dona que estiga sent agredida.

Revisió de les 293 mesures que componen el pacte

El nou sistema preveu el dret a una indemnització de 54.000 euros a dones víctimes d’una agressió masclista quan la conseqüència siga una incapacitat laboral permanent absoluta i també de 150.000 euros per una gran invalidesa i no solament per mort.

Aquestes mesures, juntament amb altres de les 293 que componen el Pacte i de les quals ja hi ha executades o en marxa un 76%, han sigut revisades en la comissió de seguiment del Pacte, on també ha participat la directora general de l’Institut de les Dones, María Such.

Comparteix

Icona de pantalla completa