Els estrangers que vulguen votar en les eleccions del 26 de maig han d'inscriure's al cens electoral abans del 30 de gener

Els nacionals de Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, l'Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú i Trinitat i Tobago poden participar en els comicis municipals i europeus i han de registrar-se abans del dia 12
/ València
8 gener 2019 01:00h
Les persones que pretenguen exercir el seu dret a vot han de sol·licitar la seua inscripció en el cens electoral i complir amb totes les condicions dels acords de reciprocitat.

Les persones de nacionalitat estrangera amb dret a vot que desitgen participar en les eleccions municipals i en els comicis europeus del pròxim 26 de maig hauran d'inscriure's en el cens electoral abans del 30 de gener, en el cas dels ciutadans procedents de països comunitaris, o abans del 15 de gener per als qui procedeixen dels dotze països no comunitaris amb dret a vot.

L'Ajuntament de València ha recordat aquest dimarts els tràmits que han de realitzar les persones amb nacionalitat estrangera i dret a vot per a poder fer efectiva la seua participació durant les pròximes eleccions municipals i europees.

Podran votar residents a l'estat espanyol majors d'edat que siguen nacionals de Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, l'Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú i Trinitat i Tobago, ja que aquestos països han signat un acord de reciprocitat amb l'estat espanyol per al vot en aquestes eleccions. De la mateixa manera, també podran votar les persones que disposen de la nacionalitat de qualsevol dels estats membres de la Unió Europea, detalla el consistori en un comunicat.

La regidora de Migració i Participació Ciutadana, Neus Fàbregas, ha assegurat que "tots els grups municipals" volen que els "residents arribats d'altres països puguen exercir el dret a votar en les pròximes eleccions".

"Per això, els partits que formem l'Ajuntament hem donat suport a la campanya d'inscripció en el cens electoral i animem la ciutadania en aquesta situació administrativa al fet que faça el tràmit i es convertisca en persones actives per a opinar sobre les polítiques públiques de la seua ciutat en les pròximes eleccions", ha manifestat.

Requisits

Les persones que pretenguen exercir el seu dret a vot han de sol·licitar la seua inscripció en el cens electoral i complir amb totes les condicions dels acords de reciprocitat.

Els requisits establits per a tots els casos, amb excepció de Noruega, són: estar en possessió de l'autorització de residència a l'Estat, haver residit a l'estat espanyol, legal i ininterrompudament durant, almenys, els cinc anys anteriors a la sol·licitud d'inscripció en el cens electoral i figurar com inscrit en el padró del municipi de la seua residència habitual.

D'altra banda, les condicions fixades en l'acord amb Noruega contemplen estar en possessió del corresponent permís de residència a Espanya, haver residit a Espanya, legalment i ininterrompudament, més de tres anys, estar domiciliat en el municipi en el qual els corresponga votar i figurar com inscrit en el seu padró municipal.

Els votants amb nacionalitat d'un altre país membre de la Unió Europea disposen fins al 30 de gener per a realitzar la seua inscripció. Les persones amb dret a vot han rebut una carta de l'Oficina del Cens Electoral (OCE) amb les explicacions d'aquest procés.

De no haver-la rebut, els votants han d'acudir a l'Oficina de Padró de l'Ajuntament de València i emplenar un imprés específic que se sol·licita en la mateixa oficina, al qual s'ha d'adjuntar el document que acredita la residència permanent.

next