La Generalitat activa la campanya contra el fred adreçada a persones sense llar

Els dies de molt de fred, Vicepresidència demanarà als ajuntaments que habiliten llocs per a acollir persones que dormen al carrer
/ València
9 gener 2019 01:00h
En els dies de molt de fred la Conselleria d\'Igualtat recomana que estiguen oberts els menjadors, especialment si plou.

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha activat una campanya contra el fred que inclou recomanacions per a atendre persones sense llar amb l'objectiu de proporcionar-los una cobertura integral davant la baixada de les temperatures prevista a partir d'aquest dijous al País Valencià.

El protocol, elaborat des de la Direcció General d'Inclusió Social en col·laboració amb l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, ja s'ha remés als ajuntaments i a les entitats del tercer sector que gestionen els albergs per a informar-los d'aquest protocol i sol·licitar la seua col·laboració per a quan les baixes temperatures el feren necessari.

En un comunicat, la directora general d'Inclusió Social, Inma Carda, ha explicat que la finalitat és "treballar junts" per a proporcionar una atenció integral a aquelles persones que, per circumstàncies diverses, no accedeixen als recursos estables que hi ha disponibles per a aquest col·lectiu i que "cap persona sense sostre de la Comunitat Valenciana es quede sense rebre l'atenció necessària".

Aquest protocol serà aplicable fins al 30 de març, amb la possibilitat d'ampliar-lo en cas que persistisquen les baixes temperatures.

El document recull una sèrie de recomanacions com que es constituïsca en cada ajuntament un dispositiu de recollida, atenció i informació a les persones sense sostre. Aquest equip "serà el responsable de controlar si alguna persona sense sostre està dormint al carrer i comprovar si segueix ací perquè no se l'ha informat dels recursos municipals o d'entitats que compten amb recursos per a poder acollir-los a la nit", ha explicat Carda.

La directora general ha indicat que els dies d'especial fred s'enviarà una carta des de la Vicepresidència a tots els municipis perquè habiliten llocs que puguen utilitzar-se com a "albergs de baixa exigència o, simplement, com a lloc habitacional".

Es proposa que aquests llocs puguen ser pensions, albergs, pavellons esportius, col·legis, centres de dia, menjadors, boques de metro, estacions d'autobusos o qualsevol centre que el municipi tinga. 

Així mateix, en els dies de molt de fred la Conselleria d'Igualtat recomana que estiguen oberts els menjadors, especialment si plou, i també suggereix la possibilitat d'instal·lar llavadores i assecadores amb tots els recursos "perquè les persones sense sostre no poden llavar-se durant molt de temps la roba i en aquesta època sol estar banyada", ha subratllat Carda.

Encara que l'atenció a les persones sense llar i les accions municipals necessàries per a atendre'ls són una competència municipal, Inma Carda ha insistit que els poders públics "hem de vetlar perquè totes les persones que estiguen vivint en la Comunitat Valenciana tinguen les seues necessitats cobertes".

Amb aquesta iniciativa, la Generalitat també pretén coordinar la xarxa pública i la iniciativa social i sensibilitzar els ajuntaments perquè tinguen una intervenció municipal i, al mateix temps, fomentar programes específics amb persones sense llar en cadascun dels municipis i l'accés als recursos estables d'atenció municipals. Paral·lelament, es vol fomentar la intervenció des de les entitats i també incrementar la intervenció de carrer en tots els municipis. 

La Direcció General d'Inclusió Social és la responsable de coordinar el programa i per això mantindrà comunicació amb els ajuntaments més grans del País Valencià i amb les entitats subvencionades amb programes d'acolliment i allotjament i manutenció.

Des de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències s'està fent seguiment de tots els butlletins meteorològics remesos per Aemet i enviant també als municipis afectats per preemergències els avisos corresponents.

next