Ribó ofereix a la Fundació Blasco Ibáñez un conveni junt amb la Generalitat per a retindre el llegat de l'escriptor

L'alcalde de València defensa que no poden tornar el fons que reclama l'entitat perquè "és propietat de l'Ajuntament"
/ València
9 gener 2019 01:00h
L\'alcalde assegura que estan disposats a augmentar la quantitat econòmica de l\'acord però, la xifra l\'ha de fixar la Generalitat.

La Generalitat té la "voluntat explícita" de participar en un possible conveni entre la Fundació Blasco Ibáñez i l'Ajuntament de València que permeta mantindre a la ciutat el llegat de l'escriptor Vicente Blasco Ibáñez.

Així ho ha assegurat l'alcalde de València, Joan Ribó, a preguntes dels periodistes després de l'anunci que va fer la Fundació Blasco Ibáñez demanant que se li retornen els fons de l'artista de la Casa-Museu de la Malva-rosa. En aquest sentit, la institució va argumentar que no es donaven les condicions per a renovar el conveni, signat per al període 2012-2017 i prorrogat fins al 31 de desembre de 2018, mentre el consistori va esgrimir que no pot retornar aquestos fons que la institució reclama com a propis, perquè són propietat municipal.

Ribó ha assegurat que l'Ajuntament és "el primer interessat en el fet que Blasco Ibáñez tinga un pes importantíssim a la ciutat" i ha assenyalat que mentre ell siga alcalde, aquest llegat "no es mourà" de València. L'alcalde de València ha recordat que durant 2017, declarat Any Blasco Ibáñez per la commemoració de 150 anys del seu naixement, i l'any 2018, es van fer catàlegs, llibres i conferències per a enaltir la figura de l'escriptor, i "mai abans s'havia fet una reivindicació tan important", ha defensat Ribó.

"La Fundació planteja un objectiu que no és possible, que retornem una sèrie de documentació de Blasco Ibáñez que en el seu moment va ser entregada a l'Ajuntament", ha sostingut i ha agregat que "ni l'alcalde ni ningú de l'Ajuntament pot donar una cosa que és propietat municipal" perquè això "seria prevaricar". Ribó ha valorat que l'Ajuntament ha oferit a la Fundació una proposta de conveni per a més anys de durada i que amplia la dotació econòmica i, a més, li han proposat la participació de la Genaralitat. "No hem parlat de la quantitat, ho ha de dir la Generalitat, però sí que tinc la voluntat explicita de la Generalitat de participar en aquest possible conveni", ha assegurat.

Ribó s'ha mostrat confiat que es resolga el conflicte d'"una manera amigable" perquè si no, l'única forma de fer-ho "seria en els tribunals". "Blasco, per a l'Ajuntament de València i els valencians, és una figura important que volem dignificar i potenciar i, per això, tot el seu patrimoni el tenim a la casa-museu", ha apuntat Ribó, qui ha incidit que per a això l'anterior alcaldessa, Rita Barberá, va signar un conveni, que el nou equip "moltes vegades ha multiplicat".

Preguntat per l'argument de la Fundació que en el seu moment va demanar la reversió de la cessió i la devolució dels fons, Ribó ha assegurat que l'equip de govern es guia pels informes jurídics de l'Ajuntament, que "són contundents i diuen que la propietat és de l'Ajuntament i no es pot revertir". "No recorreré a la dita santa Rita, lo que se da no se quita, però és molt clar que quan es fa una cessió i es compleixen totes les coordenades, no es pot tirar arrere i nosaltres no podem tirar arrere. L'únic que podria fer-ho és un jutge, ningú més", ha conclòs.

next