Diari La Veu del País Valencià
L’alcalde pedani de la Punta demana que es facilite als afectats de la ZAL treballar els horts expropiats

VALÈNCIA. “Allò necessari per a tancar la ferida seria facilitar que els afectats de la ZAL pogueren tornar a viure a la Punta i a treballar l’horta”, subratlla l’alcalde pedani de la Punta, Ignasi Vázquez Tatay, en declaracions a Diari La Veu. Aquest representant de la ciutadania, que fa unes setmanes es va posicionar en contra de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) –impulsada novament per la Generalitat i l’Ajuntament de València–, qüestiona el posicionament de l’alcalde de València, Joan Ribó, i demana iniciatives des del govern municipal perquè els afectats per les expropiacions de fa més de vint anys puguen tornar a treballar l’horta de la Punta.

L’alcalde pedani de la Punta exposa que la terra expropiada “no podrà recuperar la mateixa qualitat que tenia abans”, ja que era horta treballada durant més de 600 anys amb un sistema de regadiu i una zona molt fèrtil. No obstant això, Vázquez sí que indica que a llarg termini “sí que es pot arribar a recuperar l’horta o a crear microboscos”, ja que les qüestions mediambientals no es poden plantejar a curt termini. A més, ressalta que al barri hi ha horts abandonats i que molts són “propietats de les immobiliàries que van invertir en el procés de degradació del barri durant la bombolla immobiliària per a fer finques”.

Així, Vázquez assenyala que es podria treballar des de l’Ajuntament de València perquè eixos horts abandonats puguen ser treballats pel veïnat i els afectats per la ZAL, ja que “hi ha gent que vol tindre horta i els van obligar a perdre-la”, però que al mateix temps veuen difícil mantindre-la al llarg del temps davant la inseguretat del procés de la ZAL. En eixe sentit, l’alcalde pedani indica que “la clau per a mantindre el que queda d’horta a la Punta és identificar la gent que vol protegir-la i treballar-la” i posar en marxa iniciatives des del consistori valencià perquè això siga possible, com s’ha fet en altres àrees de la ciutat. “Aquestos tres anys hauríem d’haver fet més en eixe sentit i no ha pogut ser perquè ens hem estat barallant”, expressa Vázquez.

Aquest veí de la Punta, qui destinarà la compensació que rep com a alcalde pedani al futur procés contenciós administratiu en contra del nou pla especial de la ZAL, també critica les declaracions de l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha dit en reiterades ocasions que “si haguérem de començar de zero”, ell no haguera optat per la ZAL, però que ara s’ha d’assumir. Per a Vázquez, “el problema de les declaracions” de Ribó és “que no parla Compromís –que també s’han posicionat en contra des de la seua executiva–, sinó l’alcalde de València” i, al respecte, indica que comprén “les dificultats de mantindre l’Alcaldia entre tres partits”, però que “estem fent el ridícul quan un tribunal ha anul·lat el pla anterior i quan hi ha hagut una vulneració dels drets fonamentals per les expropiacions segons Amnistia Internacional”.

Pel que fa al nou pla de la ZAL, que es recorrerà als tribunals, Vázquez explica que, des del seu punt de vista, “el que es considera com a terreny urbà no és legalment urbà” i que “continua amb les mateixes irregularitats que hi havia”. Entre aquestes irregularitats i sobre les que presentaran un recurs, destaca que el pla es va estalviar l’avaluació ambiental estratègica i la consideració de l’espai com a terreny urbanitzable i no com a horta d’especial protecció.

Un corredor verd “de veritat”

Així mateix, l’alcalde pedani de la Punta denuncia que el corredor verd plantejat “consisteix en el desbrossament d’un espai de 10 metres d’amplària i la plantació d’una filera d’arbres” i “això no és un corredor ni verd ni ecològic”, ja que es requereix una amplitud de 200 metres segons indica la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana (LOTUP). Mentre que la proposta que fan, igual com altres organitzacions, és un corredor verd que supose la prolongació del jardí del Túria no només fins al futur parc de Desembocadura, sinó fins a l’Albufera. Això “permetria a la gent de la Punta respirar” i, a més, generarà una frontera entre el barri i la ZAL.

“El que es faça a la ZAL condicionarà la qualitat de vida de tota la gent que es quede a la Punta”, remarca Vázquez, qui assenyala que aquest pla és l’últim dels problemes que durant anys estan vivint els veïns del barri. En eixe sentit, confia que “en un futur la gent de la Punta que vulga retornar tinga els espais necessaris per a viure”. No obstant això i davant el sorgiment de la ZAL dins del debat polític municipal, Vázquez assegura que hi ha “molta gent decebuda”, perquè “abans d’entrar al govern [municipal] hi hagué polítics que utilitzaren el tema en campanya electoral i és un poc hipòcrita davant el resultat actual”.

Comparteix

Icona de pantalla completa