Diari La Veu del País Valencià
La Comisió d’Explotació del Tajo-Segura autoritza un transvasament de 38 hectòmetres cúbics

La Comissió Central d’Explotació de l’Aqüeducte Tajo-Segura, reunida aquest 9 de gener a la seu del Ministeri per a la Transició Ecològica, ha autoritzat un transvasament per al mes de gener de 38 hectòmetres cúbics (hm3) per a atendre les necessitats hídriques de les conques receptores, segons informa el Ministeri per a la Transició Ecològica.

El Ministeri constata que el sistema es troba en situació de nivell 2 i que es procedeix a l’autorització automàtica d’un transvasament de 38 hm3. A més, afegeix que el ritme de transvasament s’anirà adequant a l’avanç de les obres d’emergència de reparació de les infraestructures del postransvasament danyades com a conseqüència de les pluges del passat mes de novembre.

La situació de les existències conjuntes dels embassaments de capçalera, Entrepeñas i Buendía, està en condicions hidrològiques de nivell 2, és a dir, té menys de 1.500 hm3, però no arriba a una situació hidrològica excepcional de nivell 3. A més, per a estar en nivell 2, durant els últims dotze mesos les aportacions conjuntes registrades han de ser inferiors a 1.000 hm3.

D’acord amb les dades de la Confederació Hidrogràfica del Tajo, els embassaments d’Entrepeñas alberguen un total de 320,79 hm3 a data de 6 de gener, mentre els de Buendía compten fins a eixe moment amb 325,20 hm3.

Per la seua banda, el govern de Castella-la Manxa ha titllat de “decebedor” que el govern de Pedro Sánchez puga aprovar un nou transvasament del Tajo al Segura “de manera desproporcionada” quan l’única solució, compartida també pel govern espanyol, són les dessaladores. A preguntes dels mitjans en roda de premsa per a donar compte dels acords del consell de govern, el portaveu del govern manxec, Nacho Hernando, ha manifestat que l’executiu de Sánchez pot estar prenent aquesta decisió “en contra del que realment pensa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa