Diari La Veu del País Valencià
Compromís denuncia el desviament de 4,3 milions de la Fundació del Monestir de la Valldigna a empreses del cas Taula

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha denunciat aquest dijous que la Fundació Jaume II el Just, amb seu al Monestir de la Valldigna, va desviar, entre els anys 2004 i 2009, 4.291.878,47 euros dels seus pressupostos a empreses investigades “per a conformar un entramat que presumptament servia per al pagament de suborns a dirigents populars i per a finançar de manera il·legal les campanyes del PP”.

“Aquestes dades demostren que el PP va convertir el Monestir en l’epicentre d’una trama corrupta que desviava diners que en lloc d’anar a Educació, Sanitat o Dependència acabaven en sobres i en campanyes il·legals del Partit Popular”, ha denunciat el síndic de Compromís a través d’un comunicat. La Fundació Jaume II el Just “va funcionar com una escola de corrupció per a persones clau d’aquesta trama com Marcos Benavent, vinculat a Alfonso Rus, o Maria José Alcón, vinculada a Rita Barberá”, ha afirmat Ferri.

El juny de 2016, Compromís va denunciar el desviament d’1.601.259,15 euros d’aquesta Fundació a través de 56 factures a l’empresa Thematica Events. Les factures corresponen a àmbits molt diversos que van des de l’organització de festivals i esdeveniments fins al lloguer d’un cotxe per al desplaçament del gerent de la Fundació, Vicente Burgos. Segons les investigacions policials, aquesta empresa va ser impulsada per Marcos Benavent, llavors treballador de la Fundació, com a part del mecanisme per a desviar diners públics.

Els noms de Marcos Benavent i el de la Fundació Jaume II el Just estan vinculats des de l’any 2003. En aquell moment, Benavent va passar de ser regidor a Xàtiva, amb Alfonso Rus d’alcalde, a treballar en una nova fundació pública creada a l’empara de la Conselleria de Cultura. La Fundació Jaume II el Just, sota sospita per presumpta corrupció, forma part de la llista d’organismes del sector públic que esperen la seua liquidació, atés que el seu patronat va aprovar l’extinció el 27 de juny de 2017, tal com informava aquest diari el passat mes d’agost.

Però, segons indica Compromís, en segon lloc se situa la constructora Cleop –investigada com a finançadora del Partit Popular–, que va rebre de la Fundació, entre 2005 i 2008, un total d’1.454.330,81 euros. Aquesta empresa es destacava en les gravacions investigades per la policia com una de les preferides per Benavent i Maria José Alcón, qui també formava part de la Fundació en representació de l’Ajuntament. També destaquen els 974.620,73 euros que va rebre l’empresa Comunicación Gráfica Siglo XXI i els 322.011,05 euros que va rebre l’empresa Universo Selección, societat d’Enrique José Sospedra Barberá, nebot de l’aleshores alcaldessa de València, Rita Barberá.

Els 55.113 euros restants es van repartir entre altres empreses de la trama com Bergamir, La Gráfica Integral, Via Libre, Engloba, Processcolor i WIC. En total, més de 4 milions d’euros abonats a deu empreses de la trama del cas Taula entre 2004 i 2009 en una Fundació que es troba en procés de liquidació després que la gestió del PPCV “deixara un forat d’11 milions d’euros”, assenyala Ferri. “Per tot això, considerem fonamental el treball que està duent a terme la comissió d’investigació del cas Taula a les Corts, per a traure a la llum tot el saqueig, delimitar les responsabilitats polítiques i aconseguir que la corrupció no torne mai més a les institucions valencianes”, ha conclòs el síndic de Compromís.

Comparteix

Icona de pantalla completa