Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat d’Alacant diu que un ajuntament no pot impedir les corregudes de bous

Un jutge ha resolt contra l’Ajuntament de Villena (l’Alt Vinalopó) i ha negat que puga impedir la celebració d’una correguda de bous de caràcter benèfic perquè la tauromàquia està considerada una manifestació cultural protegida per la normativa autonòmica i estatal.

Així ho subratlla la sentència, dictada pel titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 d’Alacant el passat 28 de desembre i a la qual ha tingut accés EFE, en al·ludir a la jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre la matèria.

En concret, la sentència dona la raó a la Penya Cultural Taurina Villenense en el seu recurs enfront del rebuig del permís sol·licitat al consistori per al desenvolupament del festeig taurí en l’edifici de la plaça, de propietat municipal, que va ser rehabilitat com a espai multifuncional amb una inversió de 14 milions.

La petició s’havia plantejat perquè la correguda se celebrara el passat mes de setembre, amb motiu de les festes patronals. No obstant això, l’Ajuntament la va rebutjar a través d’un acord de Junta de Govern aprovat en agost.

Ara, la decisió anul·la el rebuig de la concessió del permís i commina l’Ajuntament, governat pels Verds, a complir “la normativa estatal i autonòmica sobre espectacles de caràcter taurí”.

En aquesta línia, el jutge deixa clar que, d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional 177/216, “la preservació del patrimoni cultural” és una competència de l’Estat i eixa circumstància –ser patrimoni cultural– és “una condició que tenen atribuïda les corregudes de bous per la Llei 18/2013 per a la regulació de la Tauromàquia i la Llei 10/2015 per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial”.

Segon permís denegat pel consistori

El jutge detalla a més que, d’acord amb la llei de regulació de la Tauromàquia, aquesta és “un patrimoni cultural digne de protecció a tot el territori nacional” i que, en conseqüència, el municipi de Villena no constitueix “una excepció”.

En realitat, com ressenya la sentència, així ho havia reflectit una resolució prèvia dictada pel Tribunal Superior de Justícia valencià en febrer de 2018 arran d’un altre recurs anterior plantejat per la mateixa penya taurina. En aquella ocasió, es tractava de la denegació del permís per a un festeig en 2017.

L’Ajuntament va denegar el permís sobre la base de dos arguments. El primer, que la plaça no disposa del sistema de recompte d’assistents requerit en el decret autonòmic 143/2015 sobre control dels aforaments. El segon, que el reglament d’ús i funcionament de la plaça municipal reserva a la junta de govern local la potestat de “cedir l’ús de la plaça en virtut a l’interés social, cultural o esportiu d’aquest”.

La petició s’havia decidit denegat perquè la comissió cultural per a la gestió d’ús del recinte havia conclòs que la celebració de la correguda es considerava “poc oportuna des del punt de vista social i cultural de la ciutat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa