Diari La Veu del País Valencià
El Port de València cedeix 230.000 m2 a l’Ajuntament i Natzaret tindrà Parc de Desembocadura

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha donat aquest dijous el seu vistiplau al ‘Pla Especial de la Zona Sud del Port de València’ (conegut com a Pla Natzaret), pel qual cedeix a l’Ajuntament de València 230.000 metres quadrats de territori portuari, adjacent al barri de Natzaret, per a ús ciutadà, per un termini de 25 anys “absolutament prorrogable”. La superfície d’aquest pla equival a la del segon parc més important de València (Parc Central) i és superior a la del Jardí de Vivers (195.000 m2). En ella se situarà el Parc de Desembocadura i el Parc Sud de Natzaret, amb pàrquing, un corredor verd ciclista i per als vianants al costat de l’antic llit del riu Túria, un gran espai lliure d’ús esportiu i una àrea d’ús terciari i comercial. A més, s’estudia la possibilitat d’instal·lar un centre de Formació Professional orientat a activitats portuàries.

Amb aquest pla es busca “compensar per primera vegada” els veïns de Natzaret pels “efectes negatius” que van patir amb l’ampliació del Port de València, cosa que porten esperant des que en 1986 se signara un primer conveni entre el consistori i la APV per a compensar-los per aquelles obres. Així ho han ressaltat aquest dijous l’alcalde de València, Joan Ribó, i el president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, durant la presentació d’aquest pla especial, que s’emmarca en el Document de Delimitació d’Espais Portuaris (DEUP) del Port de València i que defineix de manera detallada els detalls del nou acord específic que van aconseguir Ajuntament i APV ja en 2017. La cessió és per 25 anys, encara que difícilment una vegada cedits tornaran al port, ha apuntat Martínez.

El pla, per àrees

El pla estableix les condicions d’ús i de parcel·la i edificació de les zones d’ordenació. L’àrea 1 serà el Parc de Desembocadura del Túria de 86.296,08 m2. Configurat aigües avall del Pont de Drassanes, el disseny incorporarà l’exigència de prolongar el carrer del Sech, amb un ample mínim de 10 metres, urbanitzat com a recorregut per als vianants intern del parc amb un traçat paral·lel a la delimitació definida entre les àrees 1 i 3 propostes.

L’àrea 2, situada en l’emplaçament de les antigues instal·lacions d’Arlesa, es destina a ús terciari, i si escau, també dotacional, amb una extensió de 18.454,04 m2. El conjunt de l’àrea terciària i dotacional múltiple s’integra en la trama urbana de Natzaret i recau al Parc de Desembocadura del Jardí del Túria. A més, es proposa un volum edificable capaç d’allotjar els 25.000 m2 previstos en el conveni amb tres blocs rectangulars de profunditat màxima de 18 metres i 5 plantes d’altura màxima.

L’àrea 3, dotacional esportiva i d’espai lliure tindrà una extensió de 98.940,17 m2. Aquest equipament esportiu ocupa parcialment la zona verda existent al sud (Parc de Natzaret Sud) i representa la recuperació de l’emplaçament d’una dotació esportiva, una frontera verda entre l’activitat portuària i el barri de Natzaret, i un centre dinamitzador d’usos i activitats vinculades a l’oci i a l’esport. En la parcel·la se situa l’immoble protegit pel planejament general, edifici ‘Benimar’, inclòs en l’Inventari d’edificis conjunts i elements d’interés arquitectònics del municipi. El port ja ha rebut la primera oferta per a desenvolupar l’espai urbà esportiu d’aquesta àrea per part de Levante UD.

L’àrea 4, Equipament Marblau (2.246 m2), incorpora l’equipament existent al carrer d’Algemesí, en funcionament en l’actualitat, gestionat per l’Ajuntament a través d’una concessió d’ús per a centre de joventut, universitat popular i museu de l’horta en l’antic balneari Marblau. Així mateix, l’àrea 5, situada en la vora meridional, albergarà el Parc Sud de Natzaret amb una extensió de 8.375,86 m2. L’ordenació proposa dues zones verdes independents i separades per un vial que des del carrer d’Algemesí discorre paral·lelament al capdavant exterior meridional del dotacional esportiu cobert per a donar accés a una nova àrea d’estacionament.

El Pla Especial Natzaret inclou també un corredor verd ciclista i per als vianants que enllaça el Parc de Desembocadura amb l’actual corredor que discorre per la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL). L’objectiu és millorar la continuïtat del corredor verd que circumda Natzaret pel nord-est enllaçant tots els poblats marítims des de la Malva-rosa fins a la Punta i Pinedo. Aquest carril bici tindrà un ample mínim de 2,50 metres segregat de la calçada i de l’àmbit per als vianants.

Obertura “provisional”

Encara que cal obrir el concurs d’idees per a realitzar el disseny concret del Pla Natzaret i, per tant, encara no hi ha data concreta perquè estiga executat al complet ni pressupost global, la idea és que quan el Port de València acabe de tancar el seu recinte nou (previsiblement el pròxim 14 de gener), es procedirà a derrocar el mur de Moyresa per a construir unes “instal·lacions mínimes” de jardí i esportives, de manera que “en uns mesos” la gent de Natzaret puga fer un ús “provisional” del nou parc, en una superfície de 63.000 m2.

“Posar en marxa un parc d’aquest tipus no es fa amb dos duros. Necessitem un projecte, unes inversions milionàries que ha de fer l’ajuntament, però tenim un disseny general i el que volem fer és començar a obrar amb tota la rapidesa”, ha apuntat l’alcalde. Ribó ha insistit també en la necessitat de connectar tota la zona amb el final del parc del riu i ha recordat el compromís del Ministeri de Foment d’estudiar el soterrament de les vies fèrries en Serradora. A més, ha reiterat l’exigència que la futura línia L10 (antiga T2) de Metrovalencia no acabe en l’Oceanogràfic sinó que es prolongue fins a Natzaret.

Comparteix

Icona de pantalla completa